Вечерас спектакл испред СНП-а: Два оркестра, два хора и „Кармина Бурана”

Два симфонијска оркестра, два хора, дечији хор и признати солисти попут сопранисткиње Марије Јелић, тенора Александра Толимира и баритона Васе Стајкића извешће вечерас, с почетком у 20 сати, импознатно дело Карла Орфа „Кармина Бурана“, на платоу испред СНП-а, најављује наш најстарији театар.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

На сцени ће бити четири стотине музичара, који ће извести ову Орфову јединствену сценску кантату, под диригентском палицом маестра Александра Којића.

- Монументална сценска кантата „Кармина Бурана”, немачког композитора Карла Орфа поново је пред новосадском публиком. Популарност ове композиције и њена заступљеност чак и у другим уметничким жанровима, чини је увек примамљивом за публику. Са друге стране, од извођача ово дело захтева изузетну уметничку спремност. Ово је сјајна прилика да се ансамбли Опере СНП-а и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” покажу у свом најбољем светлу - истакао је маестро Којић.

„Кармина Бурана” Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937, најпопуларније је дело немачког композитора, за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. века, у којој су сабране песме школараца луталица, доконих студената и певача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости. Она је део музичког триптиха под називом „Тријумф”, кога чине кантата „Кармина Бурана”, кантата „Катули Кармина”  и кантата „Тријумф Афродите”. Сценска кантата „Кармина Бурана” ће, након Новог Сада, бити изведена 28. маја и на Тргу републике у Београду, у оквиру ЦЕБЕФ фестивала. Улазак на оба концерта је слободан.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести