"Велика драма" Синише Ковачевића прославља два јубилеја

БЕОГРАД: Представа "Велика драма", по тексту и у режији Синише Ковачевића, обележиће 21. фебруара на Великој сцени Народног позоришта двоструки јубилеј - 250. извођење и 18 година од премијере.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

У овом поетско-реалистичном комаду, премијерно изведеном 2002. године, Ковачевић и велики глумачки ансамбл (више од 50 извођача) кроз потресну сагу о новијој прошлости, од средине до краја 20. века, преиспитују како историјски догађаји утичу на појединца, на који начин идеологија и политика трагично одређују људске судбине.

"Велика драма" је доживела огроман успех не само код публике, већ и код критике. Три значајна признања, два глумачка (Вук Костић - Стеријина награда за глуму, Љиљана Благојевић - Награда Народног позоришта) и једно Синиши Ковачевићу за текст (Награда "Драгиша Кашиковић"), потврђују изузетан уметнички домет овог великог и озбиљног сценског дела за који се увек тражи карта више.

У претходних осамнаест година, четворочасовни комад је на матичној сцени и гостовањима видело више од 150.000 гледалаца.

На јубиларном извођењу, у подели ће бити Вук Костић (Милорад Вучић), Љиљана Благојевић (Видосава Вучић), Танасије Узуновић (Зарија Вучић), Рада Ђуричин (Зорка Вучић), Радован Миљанић (Саво Вукотић - Цицко), Виктор Савић (Батрић Вучић), Бојан Кривокапић (Стеван Вучић), Вјера Мујовић (Даринка), Бранислав Томашевић (Данило Вучић) и многи други.

Драматург представе је Жељко Хубач, сценографију је креирао Герослав Зарић, костиме је радила Марина Вукасовић Меденица, а музику Ксенија Зечевић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести