Велика очекивања у Српском народном позоришту

У Српском нароном позоришту вечерас ће премијерно бити изведен последњи део трилогије “Новосадски омнибус” - представа “Велика очекивања” Ђорђа Писарева, режији Душана Мамуле.
д
Фото: Промо

Ради се о затвореној премијери, а представа ће ускоро бити и на редовном репертоару.

Драматизација приче Ђорђа Писарева је настала као део ауторског процеса уметничког тима који је радио на представи. Уз редитеља Душана Мамулу, драматурзи су били Стефан Исаковић и Никола Давић, сценографкиња Андреја Рондовић, костимографкиња Сенка Раносављевић, музички сарадник Никола Давић, а у представи играју: Александар Петковић, Вукашин Ранђеловић, Алиса Лацко, Милица Грујичић и Федор Ђоровић.

- У Писаревљевој приповеци “Велика очекивања” пронашао сам један занимљив мотив са којим сам пожелео да се поиграм. Наиме, то је била “интернет” љубав коју је требало преточити у реалност кроз сусрет уживо. Причу сам позиционирао у блиску будућност у којој ће креација дигиталног аватара, вероватно, бити део свакодневице, као што је данас, нпр. профил на Фејсбуку. Упустио сам се у пловидбу са заиста дивном и крајње посвећеном екипом, а резултат тога је написан преднаставак “Великих очекивања”, драма “Очекивања”, којој је сваки члан ауторске екипе подарио своју перспективу, односно перспективу лика којег тумачи. А, сам спој оба “Очекивања” повешће гледаоце у интернет романсу и дочарати нам предности и мане живота са оне стране линије (он лине), као и тежину преласка из једног света у други (он лине и офф лине) - каже редтељ Мамула. - Модеран поглед на појам аватара, односно отелотворења корисника на дигиталној платформи, поредили смо са појмом “Аватар” са духовне стране, односно отелотворења Божанства на Земљи, или у ширем смислу, човека који живи у контакту са собом. Отварајући ова питања, у представу нам се “ушетао” лик Природе која помаже главном лику да интегрише своју персону (односно дигиталног аватара) и да дође у контакт са људским, односно у контекст са самим собом.

Први делови трилогије “Новосадски омнибус” биле су представа “Појачало и гитара” по причи из романа “Урвидек” Слободана Тишме, коју је драматизовала и режирала Ивана Јаношев, и представа “Граматика поремећаја” Фрање Петриновића, у драматизацији и режији Давида Алића. Трилогија је замишљена као посвета савременим новосадским писцима и њиховим јунацима.

И. Б.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести