СНП: Почеле пробе “Вештица из Салема”, премијера у новембру

НОВИ САД: У Српском народном позоришту је пре јуче одржана прва читаћа проба нове драмске представе “Вештице из Салема” Артура Милера, у адаптацији редитеља Никите Миливојевића, који први пут режира у нашем најстаријем театру.
snp proba
Фото: snp.org.rs

Премијера “Вештица из Салема” најављена је за 9. новембар, тако да ћемо ускоро на нашој сцени моћи да гледамо ову драму Артура Милера, инспирисану истинитим догађајима с краја 18. века у Салему, месту у Масачусетсу, које је постало познато управо по лову на вештице.

Милер је ово дело писао почетком педесетих година 20. века, управо у време “макартизма” и чувеног “лова на вештице”, односно комунисте и њихове симпатизере у Америци. Тиме ова прича добија дубља значења, изражавајући нетрпељивост, заслепљеност и прогон људи, идеја, у било којем времену.

Многима је познат филм “Вештице из Салема” из 1996, са Виноном Рајдер и Данијелом Деј-Луисом у главним улогама, од неколико филмских верзија ове Милерове драме.   

У подели СНП-ове представе “Вештице из Салема” су: Ивана Панчић, Теодора Марчета, Соња Исаиловић, Нина Рукавина, Миа Симоновић, Алиса Лацко, Марко Савић, Мирослав Фабри, Марија Меденица, Сања Ристић Крајнов, Душан Јакишић, Лидија Стевановић, Александар Гајин, Југослав Крајнов, Вукашин Ранђеловић, Ненад Пећинар, Милан Ковачевић, и Гордана Каменаровић.

За сценски покрет задужена је Амалија Бенет, за сценографију редитељ Никита Миливојевић и Жељко Пишкорић, а за костиме Марина Сремац. Представа се, иначе, ради укопродукцији СНП-а и Центра за развој визуелне културе.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести