Вишекруна Јанковић: Малкович одушевљен доласком у Зајечар

БЕОГРАД: Славни амерички глумац Џон Малкович одиграће представу "Паклена комедија: исповести серијског убице" 8. августа у 20.30 часова на Римској царској палати Феликс Ромулијани код Зајечара, најавила је дирекција музичког фестивала "АртЛинк" у београдској Мтс Дворани.
f
Фото: Tanjug

Холивудски глумац ће наступити у оквиру своје европске турнеје, заједно са оркестром Бечке академије и Вроцлавским барокним оркестром, а у екипи овог позоришно-музичког пројекта налазе се редитељ Мајкл Стурмингер, диригент Мартин Хаселбок и две даме, сопрани - Сузан Лангбин и Кен Рајс.

Подсетимо, глумац, продуцент и режисер Џон Малкович, био је почасни гост 48. Феста, непосредно пре пандемије корона вируса у фебруару 2020. године када га је затворио музичко-сценским перформансом "Музички критичар".

Тада му је уручено специјално признање за изузетан допринос филмској уметности.

Малкович је драмски уметник југословенског порекла, односно деда и баба са татине стране су му рођени у Хрватској.

Јованка Вишекруна Јанковић, директорка АртЛинк фестивала који обележава јубилеј од 10 година постојања, изразила је велико задовољство што ће бити реализовано гостовање светски популарног глумца, што је резултат вишемесечног залагања самог фестивала и сарадње са Народним позориштем из Зајечара.

Фестивал "АртЛинк" јесте музички оријентисан, односно фокус је на музици, концертима, али има и интердисциплинарни приступ. Самим тим ово је први пут да за 10 година АртЛинка гостује један глумац. Логично, партнер у овом подухвату нам је позориште. Сјајни глумац Џон Малкович је осмислио са редитељем и диригентом овај музички театар, навела је директорка АртЛинка.

Она је са поносом истакла да је менаџмент глумца Малковича контактирао АртЛинк поводом могуће сарадње, јер је фестивал од оснивања постао интернационални, и открила да су на својој турнеји поред Финске, Аустрије, Шпаније, Пољске, одабрали да наступају у Србији.

Џон Малкович и екипа су били веома одушевљени и узбуђени доласком на овако атрактивно место на отвореном каква је Феликс Ромулијана. На овај начин ће Србија бити присутна на светској културној мапи, а Ромулијана заузети значајно место. Биће то врхунски доживљај у сваком смислу, пре свега због тако великог глумца и целе представе и зато што ће се одиграти на тако дивном месту, што је за сваког уметника нешто посебно, изјавилла је Вишекруна Јанковић, иначе музичка уметница - пијанисткиња.

Представа "Паклена комедија" је заснована на истинитој причи о серијском убици којег је друштво славило, иако је чинио невероватно окрутне ствари и никада није одговарао за своје злочине. Ова прича поставља питања о правосудном систему, рехабилитацији и концепту искупљења.

Арије музичко-позоришног спектакла су из композиција Бетовена, Моцарта, Глука, Баха, и говоре о страдању и патњи жене, што је и тема саме драме коју је осмислио Малкович.

Тако да је уметност и у та давна времена била ангажована, све је и данас актуелно, како је напоменула директорка фестивала.

Она је подсетила да је током актуелног 10. АртЛинка на истом месту Феликс Ромулијане гостовао бразилски пијаниста Пабло Роси, а и Вишекруна Јанковић је имала дует концерт у Зајечару са египатским пијанистом Мохамедом Шамсом из Њујорка, тако да је сарадња фестивала и зајечарског позоришта већ успостављена.

Место каква је Римска царска палата на отвореном је заиста сјајна, то је свакоме фантастичан доживљај, и Малковичу је такав простор био инспирација и мотивација да нам дође. Када се споје АртЛинк фестивал, позориште и музеј, чине заједно културну баштину и наслеђе, посебно поводом оваквог гостовања, закључила је директорка фестивала.

Представа "Паклена комедија" се одржава у оквиру АртЛинк фестивала и манифестације "Зајечарско културно лето" које организују Народни музеј "Зајечар" и Позориште "Зоран Радмиловић" уз покровитељство Града Зајечара и подршку пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи ГИЗ.

На конференцији су говорили и Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ и глумац Вујадин Милошевић, директор Народног музеја „Зајечар“.

Ђуричић је истакао да ће Зајечар са овим догађајем постати балканска престоница културе и подсетио да су и друге светске звезде већ гостовале у овом граду на чувеној Гитаријади - енглески рокер Били Ајдол, шкотски хард рок метал бенд "Назарет", као и британска рок група "Јураја хип ".

Такође је навео успешне фестивале Зајечара и Феликс Ромулијане као "Антика фест", "Дани Зорана Радмиловића", "Дани Ромулијане".

Улазнице за спектакл Џона Малковича су већим делом за стајање у износу од 1.000 динара, а свега 100 карата ће бити за седење чија је цена 1.500 динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести