Водимо вас у СНП: Балет “Успавана лепотица”

НОВИ САД: Балет “Успавана лепотица” Чајковског, биће изведен у среду у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта.
balet
Фото: snp.org.rs

Овај балет Чајковски је компоновао тринаест година после  “Лабудовог језера”, инспирисан чувеном бајком Шарла Пероа. Праизведба овог балета, у кореографији Маријуса Петипаа, била је 1890. на сцени Маријинског позоришта у Петрограду. Врло брзо овај балет је постао саставни део руског балетског репертоара, а већ око сто тридесет година траје на светским позорницама. Балет “Успавана лепотица” изводи се са мање или више одступања од оригиналне верзије Маријуса Петипаа, великог реформатора руског класичног балета, но чињеница је да су поједине кореографске варијације остале непромењене.


Десет карата за читаоце “Дневника”

Читаоцима “Дневника” поклањамо десет карата за сутрашњу балетску представу “Успавана лепотица”. По две карте добиће читаоци који се данас од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881.

Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.


Чаробни свет лепоте, маште и снова “Успавана лепотица” приказује фабулом о уснулој принцези, коју након стогодишњег сна буди млади, лепи принц. Посебну привлачност овог дела представља сјај дворског живота у раскошној сликарској и кореографској инсценацији, велики балетски ансамбл с многобројним солистима који имају могућност да покажу све богатство не само своје класичне играчке технике, већ и своју музикалност и суптилну осећајност кроз варијације и игре парова. Врхунац тог празника класичне балетске уметности је велики дует принцезе Ауроре и принца Дезиреа, који и у музичком и у кореографском погледу представља и врхунац балета, подсећају у Српском народном позоришту.

Музичка партитура Чајковског за овај балет тада је била веома модерна, јер је “звуком описивала карактере и психологију појединих личности и дочаравала атмосферу бајке”. Музика је имала „руски дух“ који се испољавао у истанчаној осећајности, лиричности и природности којом се звуком прича „француска бајка“.

Изгледа да ће музика овога балета бити једно од мојих најлепших дела. Сиже тако поетичан, тако благородан за музику, толико ме је очарао и одушевио да сам писао музику са оном топлином која увек условљава вредност једне композиције, писао је Петар Илич Чајковски о музици коју је компоновао за овај балет.

Диригент је Александар Којић, а у улогама су: Ана Ђурић (Аурора), Андреј Колчерију (Дезире), Иван Ђерковић, Маријета Вираг, Ранко Лазић, Јелена Вукадиновић, Јука Мацујама, Јелена Николић, Соња Батић, Весна Огњанов, Лана Стојановић, Катарина Кљајић, Милена Кркотић, Давид Груосо, Самјуел Бишоп, Бојан Раднов, Панајотис Дионисакопулос и други. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести