Водимо вас у СНП: Фортинбрас се напио

НОВИ САД: Представа “Фортинбрас се напио” Јануша Гловацког, у режији Николе Завишића, на репертоару је СНП -а, и биће изведена вечерас у 20.30 часова на Камерној сцени СНП-а.
fortinbras se napio snp
Фото: snp.org.rs

Ова драма Јануша Гловацког представља трагикомичну и гротескну парафразу Хамлета са „норвешке тачке гледишта“.

Наиме, док Норвешком, у име краља који већ две године седи мртав на престолу, помоћу терора влада тајна полиција, а у суседној окупираној Данској се спрема анти-норвешки устанак, принц Фортинбрас – иначе епизодни лик из Шекспирове трагедије – покушава да преживи тако што изиграва будаластог пијанца, напомињу у СНП-у.

Пародично тумачење Шекспировог ’Хамлета’ на новосадску сцену поставио је редитељ Никола Завишић. У овој трагичној фарси радња се дешава у Норвешкој и прати унутрашње политичке сукобе, али и напете односе са Данском. Фортинбрас изиграва кљакавог пијанца, док његов отац седи већ две године на престолу, а Норвешком влада тајна полиција.

Завишић пародично размаштава ову политичку, у преупадљивом дизајну сцене и пренаглашеном стилу глумачке игре. Апсурдној сцени је одраз апсурда друштва чије су вредности изгубљене у цикличним вихорима историје. Системи вредности су срушени, трагедија је изгубила своју снагу остављајући простор трагичној фарси”, пише критичарка Ана Тасић о овој представи.

У улогама су: Марко Савић (Фортинбрас), Ненад Пећинар (Мортинбрас), Душан Јакишић (Дух Фортинбрасовог оца), као и Игор Павловић, Милан Ковачевић, Алиса Лацко и Срђан Стојновић.

Читаоцима “Дневника” поклањамо две карте за ову представу. Добиће их читалац који се данас од 12 до 12.15 часова јави на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881.

Добитник ће улазнице моћи да подигне данас на портирници “Дневника”.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести