Водимо вас у СНП: „Трубадур“ и “Ујеж”

НОВИ САД: Једна од најпознатијих Вердијевих опера “Трубадур” биће изведена 9. маја у 19 часова, на сцени “Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.
trubadur
Фото: snp.org.rs

Либрето за ову популарну Вердијеву оперу написали су Салваторе Камарано, потомак старе напуљске породице драматичара, сликара, музичара и глумца, и Леоне Емануеле Бардаре, напуљски песник. Како Младен Сабљић напомиње о овој опери, Верди је дубоко захватио у драму и музички карактер ликова гледајући у својим оперским јунацима најпре људе, човека са свим његовим добрим и лошим особинама.

У једној таквој романтичарској наивној фабули срећемо неколико тема. Главна тема из које резултира и сама идеја опере је освета Циганке. Контрастна тема, ако је тако можемо назвати, је освета грофа Луне. Најснажнија драматичка снага лежи у Ацучени чији нагон и страст стављају радњу у покрет. Друга је тема љубави Манрика и Леоноре с једне стране, а друга, љубав Луне према Леонори. Трећа тема је политичка борба између двају кнезова у чијим се таборима налазе и два супарника: Манрико и Луна. Трагична судбина Манрика, Леоноре, Ацучене и Луне може се схватити једино у романтичарском концепту опере – о идеји фаталности, а то је: проклетство и казна судбине се не може избећи, указује Младен Сабљић.

Диригент је Жељка Милановић, у улози Грофа Луне биће Жељко Р. Андрић, а Леонору тумачи Свитлана Декар. У осталим улогама су: Јанко Синадиновић, к.г. из Београда (Манрико, трубадур), Виолета Срећковић (Ацучена, стара Циганка), Горан Крнета (Ферандо, заповедник Луниних војника), Маја Андрић (Инес), Игор Ксионжик (Руиз) и други.

Драмска представа “Ујеж” Бранислава Нушића, у режији Радослава Миленковића, на репертоару је такође 9. маја у 19.30 часова, на сцени “Пера Добриновић” СНП -а. Како изгледа женска еманципација у Нушићевом времену, и како се одржава на породицу, публика ће моћи да види у овој Нушићевој комедији, названој по скраћеници за Удружење југословенских еманципованих жена.

У земљи Србији, где је тако нагао и вртоглав скок из обојака у смокинг и тако кратка дистанца од чучавца до јавне говорнице на коју се пењу такозвани јавни радници, комедија не може избећи трагичну страну смешног као ни комичну страну трагичног. Представа ’Ујеж’ трага за таквим амалгамом, на каквом, уосталом, почива сваки пажње вредан уметнички наум, каже редитељ ове представе Радослав Миленковић.

У глумачкој подели су: Драгомир Пешић, Гордана Јошић Гајин, Јована Мишковић, Марко Савић, Марија Меденица, Александар Гајин, Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Александра И. Плескоњић, Сања Микитишин, Лидија Стевановић и многи други.

Читаоцима “Дневника” поклањамо 10 карата за представу “Трубадур” и две за “Ујеж”. По две карте добиће читаоци који се данас од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас на портирници “Дневника”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести