За управника СНП-а предложен др Зоран Ђерић

Управни одбор Српског народног позоришта једногласно је, након разматрања пријава пристиглих на јавни конкурс, одлучио да за првог човека нашег најстаријег професионалног театра предложи др Зорана Ђерића.
zoran djeric, SNP
Фото: СНП

Подсетимо, др Ђерић је на челу куће од лета 2016, али као вршилац дужности. Он је, иначе, био избор Управног одбора СНП-а и након претходног конкурса, расписаног у мају 2017, али је тај конкурс поништен из процедуралних разлога а др Ђерићу је продужен в.д. статус закључно с 9. фебруаром ове године.

У програму рада, који је др Ђерић предложио, а „Дневник” у њега имао увид, између осталог се предвиђа израда Стратегије одрживог развоја СНП-а као установе културе од националног значаја којом би се јасно дефинисала мисија, циљеви, приоритети, планови, програми, капацитети, али и финасијска средства за развој театра у наредних десет година. Када је, пак, реч о репертоару, СНП ће, између осталог, фокус ставити и на обележавање појединих важних догађаја из српске историје, и уопште историје културе и театра, па ће тако, на пример, ова 2018. на известан начин бити у знаку 100 година од присаједињења Војводине Србији, 150 година од смрти Ђоакина Росинија и 125 година од рођења Милоша Црњанског.

А, рецимо, у 2021, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, на сцени СНП-а би се нашле оригиналне драме или драматизације познатих романа овдашњих аутора Ђорђа Писарева, Фрање Петриновића, Миодрага Кајтеза... Такође, те године, поводом 160 лета од оснивања Српског народног позоришта, поново би се на сцени нашег најстаријег професионалног театра играо и Лаза Костић. Иначе, није на крају згорег напоменути да став Управног одбора СНП-а није и обавезујући за Покрајинску владу, на којој је коначна одлука о постављењу управника Српског народног позоришта.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести