Звезде Њујорк сити балета 13. марта у Српском народном позоришту

Прваци и солисти Њујорк сити балета наступиће, у организацији Београдског фестивала игре, 13. марта у Новом Саду, на великој сцени Српског народног позоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Шеснаест играча, које предводе звезде Стерлинг Хилтин и Данијел Улбрехт, извешће кореографске радове Жоржа Баланшина „Дијаманти” и „Who Cares”, Џерома Робинса „У ноћи”, Кристофера Вилдона „После кише” и Јохана Коборга „Ђаволци”.

Жорж Баланшин (1904-1983), грузијско-амерички балетски кореограф рођен у Русији, сматра се једним од најутицајнијих уметника 20. века. Назван оцем америчког балета, суоснивач је трупе Њујорк сити балет и њен уметнички директор више од 35 година. Тешко је, оцена је балетске критике, замислити свет уметничке игре без његовог колосалног опуса. Јер, током живота “Мр. Б”, како су га звали, креирао је 465 наслова, ширећи традицију класичног балета. Његове кореографије су и данас итекако актуелне, а Школа америчког балета још увек користи његову наставну технику.

Џером Робинс (1918-1998) је амерички кореограф, редитељ, играч и позоришни продуцент, који је стварао у области балета, позоришта, филма и телевизије. Међу бројним сценским продукцијама најпознатије су “Један дан у Њујорку”, “Петар Пан”, “Прича са западне стране” и “Виолиниста на крову”. Балет мајстор Њујорк сити балета је постао 1972. године, радећи готово искључиво на класичном репертоару током наредне деценије. Био је петоструки лауреат награде Тони, добио је две награде Академије, укључујући Оскара за режију филма “Прича са западне стране”, као и признање Кенеди центра. 

Кристофер Вилдон је британски кореограф савремене и неокласичне игре, међународне репутације, рођен 1973. године. Лауреат златне медаље на такмичењу у Лозани, Вилдон је почео да игра у трупи Њујорк сити балета 1993. године. Кореографијом се бави од 1997, не запостављајући играчку каријеру. Године 2001. постаје стални кореограф и први резидентни уметник Њујорк сити балета. Брзо стиче репутацију талентованог кореографа, па неколико еминентних балетских компанија, као што су Сан Франциско балет, Бољшој театар, Национални балет Канаде и Краљевски балет у Лондону, од њега наручују радове. До сада је потписао више од 45 наслова, укључујући и неколико мјузикала, међу којима се издваја “Американац у Паризу”. 

Јохан Коборг је дански балетски играч, кореограф, редитељ и визуелни уметник, рођен 1972. године. Био је првак Краљевског данског балета и лондонског Краљевског балета, али и гост у других балетских компанија са својом партнерком Алином Кожокару. Од 2013. до 2016. године, био је уметнички директор Балета Националне опере у Букурешту. Добитник је бројних награда и признања, укључујући награде Такмичења Ерика Бруна, Гранд при Рудолфа Нурејева, амерички Гранд При Џексон и награде Оливије за своју верзију балета “Силфиде”. 

Подсетимо, највећа америчка балетска компанија данас броји 90 играча, са сталном адресом у Линколн центру у Њујорку. На њеном репертоару је око 150 наслова, највише из ризнице Робинса и Баланшина, коме је и посвећена цела сезона. Иначе, пре Новог Сада, звезде Њујорк сити балета наступиће 11. марта у Националном театру игре у Будимпешти, док ће се београдској публици представити 14. марта у Југословенском драмском позоришту. Биће ово једина турнеја чувене трупе током актуелне позоришне сезоне.    

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести