СДУВ најављује активнију борбу за побољшање статуса уметника

Савез драмских уметника Војводине у недавно изабраном новом саставу председништва, одржао је прву седницу 27. децембра 2017, и усагласио се да убудуће више активира свој рад, с обзиром да има нагомиланих проблема и у овој струци, те да томе треба посветити више пажње.
1
Фото: Dnevnik.rs

Примарни краткорочни циљ СДУВ -а, како за наш лист наводи редитељка Миа Кнежевић, једна од чланица новог председништва, јесте реализација састанака у свим градовима Војводине у којима постоје професионална позоришта, све у циљу спровођења јавног дијалога, који се тичу горућих проблема струке.

" Намера је да се СДУВ убудуће јавно бави питањима и проблемима струке, да унапређује свој еснафски ангажман и подржи сваког професионалца који сигнализује проблем урушавања елементарних начела професије. Циљ је да побољшамо генералне услове рада драмске струке и да заступамо јавни интерес струке, како би се спречило даље деградирање стандарда унутар сектора културе и општег квалитета продукције – напомиње за наш лист Миа Кнежевић. – Такође, циљ је да СДУВ постане репрезентативно удружење које ће моћи да додељује статус слободних уметника, и да се бори за њихове интересе. Предстоји нам и борба за положај младих уметника, који су у тешком материјалном и статусном положају. Ми не желимо никога да прозивамо, али сматрамо да има превише проблема и да се тим специфичним проблемима мало ко бави. Упућиваћемо иницијативе надлежним институцијама и покретати теме у јавности." 

У саставу овог новоизабраног председништва, које има намеру да се више ангажује у покушајима да побољша статус свог чланства, још су глумци Арон Балаж и Бранислав Јерковић, глумица Кристина Савков, редитељ Роберт Ленард и редитељка Оља Ђорђевић, а председник је глумац и професор на новосадској Академији уметности Предраг Момчиловић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести