Ускоро почиње Нови Тврђава театар у Чортановцима

НОВИ САД: Шести Нови Тврђава театар биће отворен 4. јула у Вили „Станковић“ у Чортановцима, а трајаће до 9. јула. 
tvrdjava teatar
Фото: Ilustracija

Публику очекују, најавили су организатори, разноврсне представе народних позоришта, али и ад хок ансабала, као и представе из иностранства.

Тврђава театар за претходних шест година постао је веома популаран фестивал, што се може видети и по броју пријављених представа, од којих је селектор и уметнички директор Фестивала Вида Огњеновић изабрала укупно шест. 

Све ће бити изведене на отвореном, односно у Вили „Станковић“ у Чортановцима, док ће једино представа Паола Мађелија „Кавкаски круг Кредом“, бити изведена на сцени „Јован Ђорђевић“, у Српском народном позоришту, јер није могла бити адаптирана за отворени простор.

„Изабрала сам ових пет представа, јер су то нове представе, што направљене ове године, што су занимљиве, праве фестивалске и што свака може да се игра на отвореним, абијенталним сценама и да ништа не изгуби од свог театарског језгра. Осим представе из Сарајева „Кавкаски круг Кредом“, која ће бити једина која ће се играти на сцени „Јован Ђорђевић“, јер није могла да буде адаптирана за отворен простор, то би захтевало прережиравање, што никада од Паола Мађелија не бисмо тражили“, рекла је Вида Огњеновић.

Фестивал ће, 4. јула, у Вили „Станковић“, у Чортановцима, отворити представа „Сан о Милени“, редитељке Јелене Богавац, а у продукцији Удружења уметника „Артиста“ из Пожаревца. На програму 5. јула је представа „Опсада Венеције“, редитеља Микеле Модесто Казарин, позориште из Румуније.

Представа „Кавкаски круг Кредом“ на програму је 6. јуна, а „Вентилатор“, у копродукцији Гледалишча Копер и Новосадског позоришта, на програму је 7. јула. „Жене из Троје“, редитеља Небојше Брадића, инспирисана Еурипидом, у копродукцији Народног позоришта из Приштине и зајечарског позоришта „Зоран Радмиловић“, публика може погледати 8. јула, док је 9. јула на програму рпедстава „Женидба и удадба“, представа у част награђених, а коју изводе студенти друге године Факултета савремених уметности из Београда. 

„Имамо скроман буџет, али велике амбиције. Трудимо се да програм из године у годину буде богатији и који ће оставити трага у култури. Сам позоришни чин у овим тренутним ситуацијама, које живимо и које нису нимало сјајне, позориште и култура су једино што нас може очувати у овом времену“, рекао је Југослав Крајнов, глумац Српског народног позоришта.

Фестивал је, осим Града Новог Сада и министарства културе, подржала и Покрајинска Влада са десет милиона динара, рекли су организатори. 

Жири овогодишњег фестивала чине позоришна критичарка Даринка Николић, глумац Радоје Чушић и редитељка Оливера Ђорђевић.

Карте за фестивал посетиоци могу купити преко Гигстикса, а појединачна карта кошта 700, а комплет 3.500 динара. 

Обезбеђен је превоз до виле у Чортановцима, који из Новог Сада креће у 20 сати, са стајалишта код СНП-а, а из Београда у 19 сати, испред Пете београдске гимназије. Повратак је пола сата по завршетку представе. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести