Велики успех "Рок опере" Новосадског биг бенда

Због огромног интересовања спектакл „Рок опера”, премијерно изведен 12. јануара, који је ујединио Оперу Српског народног позоришта и Новосадски биг бенд, након 2. фебруара биће репризиран и 14. фебруара и 6. марта.
1
Фото: SNP Emir Memedovski

На овом гала концерту на сцени је чак 140 извођача под управом Федора Вртачника, који је и аутор свих аранжмана, а као солисти наступају Зоран Шандоров, Данка Адамов, Рената Старовић, Маја Андрић, Драгана Келер, Војислав Малешев, Александар Толимир као и првакиња Опере СНП-а мецосопран Јелена Кончар.

Фото: SNP Emir Memedovski

У интерпретацији НББ-а, Хора и Оркестра Опере СНП-а, публика је у прилици да чује антологијске музичке хитове Битлса, Дорса, група Квин, Пинк флојд, Лед цепелин, АЦ ДЦ... Међу одабраним нумерама су, рецимо, Smo­ke on the wa­ter So­me­body to lo­ve, Aqu­a­ri­us, I Lo­ve Rock & Roll, Who wants to li­ve fo­re­ver, Eye of Ti­gar, Help, We will rock you, Anot­her brick on the wall, Sta­ir­way to he­a­ven, Jump, We are the cham­pi­ons, Proud Ma­rry, Bo­he­mian rhap­sody, Li­te my fi­re, Crazy Lit­tle Thing Cal­led Lo­ve.

" Не бих на „Рок оперу“ гледао као на некакав феномен, већ на сасвим природан одговор на потребе савременог слушаоца. Уосталом, ми смо ту због публике а не она због нас – прича за „Дневник“ Федор Вртачник. – Ради се о савременом, модерном приступу концерту са ванстандардним програмом, какав је у свету познат већ тридесетак година, али за којим је новосадска публика очигледно била гладна. При томе нисмо открили ништа ново, већ смо само увезали два сјајна ансамбла у основи једноставним концептом „Рок опере“, мада сами аранжмани јесу прилично комплексни, с обзиром на то да је требало задовољити толики извођачки апарат и максимално га искористити."

Оно што ипак целом „Рок опера“ спектаклу даје посебну ноту свакако је чињеница да чак и неке мање примедбе, попут оних на озвучење, у потпуности прекривају врхунска свирка и сјајна атмосфера која се са сцене преноси на публику...

" Наравно да све увек може боље и ми тежимо том неком савршенству. Тако, рецимо, верујем да ћемо већ 14. фебруара имати савршен звук. Али треба имати у виду да је изузетно комплексно озвучити више од 140 извођача на сцени, при томе на једној страни имате гудаче, на другој Биг бенд, па хор... Но, оно што је најважније и што ме је – не кријем – заиста фасцинирало, то је чињеница да су сви ти људи дали себе, прихватајући музику коју изводе, прогресивни рок, без остатка, иако им он није изворно у „опису посла“ – ни Оркестру и Хору Српског народног позоришта, али није ни Новосадском биг бенду, јер је у нашим темељима yез. Али на сцени „Јован Ђорђевић“ имате јединствен ансамбл који чврсто стоји иза целог пројекта."

Фото: logo


Првих 15 година НББ-а

У мају ће Новосадски биг бенд обележити 15 година постојања. „Након 15 година заједничког рада имамо иза себе 380 наступа, што је заиста импозантна бројка. При томе се јасно држимо музике двадесетог века са џезом као темељним ослонцем. Наша дискографија такође довољно говори о репертоарској претензији НББ-а и правцу којим желимо даље да идемо. И мислим да већ јесмо, а и тек ћемо, оставити трага у култури Новог Сада“, каже Вртачник. Рођендански концерт је планиран за 20. мај, и идеја је да се тада окупе бројни пријатељи и сарадници НББ-а, па није искључено, напротив, да то вече прерасте у истински „Биг бенд гала“ плус „Рок опера специјал“ спектакл.  


Одмах након премијере „Рок опере“, када је велика сала Српског народног позоришта била испуњена вероватно као никад пре – процене су да је те вечери заједно на сцени и у публици било више од 1.600 људи – јавиле су се идеје о гостовањима образложене оценама да овај пројекат СНП-а и НББ-а далеко превазилази границе Новог Сада. Наравно, полазак на пут толиког броја извођача није лако организовати, баш као што није лако ни пронаћи простор, односно сцену, на коју би цео тај ансамбл стао...

" Ништа није неизводљиво – тврди Вртачник. – Уосталом, интересовање постоји, чак су започели и преговори о неким наступима, и то не само у Србији. У сваком случају, верујем да би овај пројекат могао да прерасте у један од музичких догађаја године диљем региона. "

М. Стајић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести