Виталов  „Златни сунцокрет“ припао Енесу Халиловићу

БЕОГРАД: Виталова награда „Златни сунцокрет“ за најбољу књигу на српском језику у 2020. години припала је Енесу Халиловићу за роман „Људи без гробова“ у издању куће Лагуна из Београда, саопштили су из дирекције за награду.
1
Фото: Tanjug
Жири награде који су чинили Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден, у најужи избор је уврстио још два романа - "Пурпурна декада" Владимира Копицла (Дерета) и "Љубавна песма" Срђана Срдића (Партизанска књига).
 
У најужем избору нашла се и збирка прича "Епизодисти и јунаци" Владиславе Војновић (Лагуна), као и есејистичка књига "Бекет: човек и дело" Боривоја Герзића (Златно руно - Милстоне).
 
Према мишљењу жирија, роман „Људи без гробова“ се издвојио због налажења уверљивог оквира који обухвата приказе историјских процеса, поетичких достигнућа и експеримената, књижевних опсесија и фолклорно-митолошких наслага.
 
„Пред нама је зрело књижевно дело, уверљиво, снажно, привлачно, самосвесно, неодољиво“, истиче се у саопштењу стручног жирија.
 
Врхунски романи доносе језу, померају границе приповедања, пониру у врело нашег бића, израњају из подсвести као лампе са светлошћу, наводе из Лагуне.
 
У Халиловићевом роману „Људи без гробова“ све почиње од љубави.
 
Младић је заволео девојку, али просци су већ дошли код њеног оца.
 
Девојка није могла да погази очеву реч, а заљубљени младић није поднео губитак.
 
Заљубљен и повређен, пушком је делио правду, односно неправду.
 
Одметнуо се и потера за њим трајала је 47 дана.
 
Енес Халиловић је рођен у Новом Пазару 1977. године, приповедач је, песник и романсијер.
 
Објавио је шест песничких збирки, три збирке прича и две драме, а „Људи без гробова“ је његов трећи роман.
 
Награда „Златни сунцокрет“ компаније Витал ће бити уручена крајем фебруара у Београду.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести