Вукосављевић и Медински отворили изложбу у Руском дому

БЕОГРАД: Министри културе Србије и Русије Владан Вукосављевић и Владимир Медински отворили су вечерас у Руском дому изложбу "Востани Сербие", Драгана Мартиновића која је приређена поводом 100 година од завршетка Првог светског рата.
1
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

"Ових дана читав свет ће обележавати крај крваве епохе у којој су српски и руски борци одиграли кључну улогу. Рат је и започео на овој територији нападом на Србију и Николај Други је тада регенту Александру Карађорђевићу саопштио да Русија никада неће оставити српски народ. Данас сам шетао Београдом и био сам срећан када сам видео споменик Николају Другом који представља симбол захвалности српског народа овом императору", рекао је Медински.

Он је приметио да је због разних историјских и друштвено-политичких околности велики подвиг руске и српске војске био заборављен, али да се у последње време враћају сећања и нагласио да се тај подвиг никада неће заборавити.

Медински је казао да је недалеко од Санкт Петербурга недавно отворен музеј посвећен Првом светском рату, снимљено је на десетине играних и документарних филмова о том периоду, обновљена су гробља где су сахрањени борци и подигнуто широм Русије око 40 споменика који сведоче о догађајима из Великог рата.

"Срећни смо што се и у Србији чува сећање на херојски подвиг и да се обележава на примерен начин", нагласио је Медински.

Министар Вукосављевић је подсетио да је Први светски рат познат што је до тог историјског тренутка био највећа трагедија која је задесила човечанство и истакао да је "на српском историјском трајању тај догађај оставио рану која до данас није зацелила".

"Жртве које је Србија поднела у том наметнутом и неправденом рату, али борећи се за своју слободу, пресудно су утицале на потенцијале нашег народа у 20. веку", рекао је Вукосављевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести