Вукосављевић отворио "Драинчеве књижевне сусрете"

ПРОКУПЉЕ: Полагањем цвећа на бисту Радета Драинца на Хисару, данас су у Прокупљу почели 48. "Драинчеви књижевни сусрети".
vukosavljevic prokuplje1, tanjug video
Фото: Владан Вукосављевић, фото: Танјуг (Видео)

Цвеће су положили министар културе и информисања Владан Вукосављевић и овогодишњи добитник награде „Драинац“ Милован Данојлић, који је том приликом прочитао и две своје песме „То је моја земља“ и „Дуња“.

Фото: Владан Вукосављевић и Милован Данојлић, фото: Танјуг (Видео)

Министар Вукосављевић је потом у свачаној сали Скупштине општине Прокупље званично отворио „Драинчеве књижевне сусрете“ приметивши да та манифестација није довољно позната у јавности, а да је сећање на велике песнике „дуг нашој прошлости и култури“, захваливши становницима Прокупља што на достојан начин чувају успомену на Драинца.

Он је нагласио да је Драинац певао дивним српским језиком до тада незабележеним, ако се изузму Милош Црњански и Растко Петровић, да се мучио током живота, али да његова душа данас живи у свету уметности међу великанима.

Вукосављевић је поновио настојање Министарства културе и информисања да се темељно спроводи политика децентрализације културе, уверен да „Србија не сме бити организам са великом главом и атрофираним осталим деловима тела“.

Он је изразио наду да су у протеклом периоду успели кроз различите конкурсе да помогну градове на југу Србије, који су током историје били и данас јесу расадник талената и марљивих културних прегалаца који доприносе развоју своје средине.

Вукосављевић је скренуо пажњу на богато материјално културно наслеђе и развијено савремено стваралаштво у градовима на југу Србије којима је потребна финансијски подстицај и обећао да ће наставити да помажу Прокупље.

Фото: Владан Взукосављевић и Милован Данојлић, фото. Танјуг (Видео)

Говорећи о лауреату награде „Драинац“, Вукосављевић је нагласио да је Данојлић особена личност српске културе и одао признање жирију који је препознао ту особеност.

„Данојлић је написао бројна писам без адресе са „паскаловском мудрошћу“ и ако она стигну на наше адресе, знаћемо боље на којој адреси живимо и колико је она значајна“, истакао је министар Вукосављевић.

Данојлићу је за збирку песама “Животи, животи” уручена награда „Драинац”, коју додељује Народна библиотека “Раде Драинац”.

Једногласну одлуку донео је жири у саставу Горан Максимовић, Гордана Ђилас и Драган Барјактаревић уз оцену да Данојлић у збирци песама “Животи, животи” даје снажну лирску исповест у којој сажима сваколика животна искуства и изводи закључке о смислу живота, пролазности и смрти, људским радостима и патњама, као и о разлозима за непрсетану борбу и трагање за оним највреднијим у људском бићу.

“Прожета изразитом мисаоношћу, иронијом и самоиронијом, а исказана снажним језиком, лирика Милована Данојлића потврђује да је лирски говор најпоузданији пут да спознамо себе, свет у коме живимо и космичке просторе према којима тежимо”, истакнуто је у образложењу жирија.

О Данојлићевом делу говорио је председник жирија Максимовић, а лауреат је захвалио на награди пригодном беседом о Драинцу.

Данојлић се присетио да се са Драинчевом поезијом срео пре 62 године када је дошао у Београд са жељом да живи и преживи и учи.

Фото: Милован Данојлић, фото: Танјуг (Видео)

“Већ са првим корацима и нагоном птице селице пронашао сам пут до Народне библиотеке смештене оних година на самом крају Кнез Михаилове улице. Кафански познаници на које сам као бескућник био упућен, сви у даљој или ближов вези са књижевним послом, скренули су ми пажњу на песнике и приповедаче чије се књиге нису могли наћи у књижарима нити су им имена радо и цешто помињана. Готово шапатом су преношена од уста до уста имена Црњанског, Растка Петровића, Настасијевића па тако чух и за Драинца”, присетио се Данојлић.

Он је нагласио да га је Драинац привукао снагом и ширином гласе, бунтовним ставом према свакидашњици, одбојношћу према друштвеним конвенцијама с којима сам силом прилика и сам био у сукобу.

Данојлић је рекао да се тада идентификовао са Драинцем на два плана - на животном и духовном и поручио присутнима: “Препознајмо се у његовој беспоштедној искрености и племенитости”.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић рекао је да Прокупље и његове установе, кроз “Драинчеве књижевне сусрете”, која је једна од најстаријих књижевних манифестација у Србији, доприносе озбиљнијем проучавању и популаризацији Драинчевог дела и доприносе децентрализацији културе.

Министар Вукосављевић је посетио и Народну библиотеку „Раде Драинац“ и поклонио комлет од 12 књига „Историје цивилизације“ Вила Ђуранта, а књигама је наградио и ученике Јелену Стојковић и Милоша Милића који су на републичким такмичењима из историје и српског језика остварили најбољи резултат.

Фото: Танјуг (Видео)

Директор библиотеке Драган Огњановић захвалио је Вукосављевићу, истакавши да је он први министар културе који је посетио Прокупље током 48 година колико се организују „Драинчеви књижевни сусрети“.

Министарство културе и информисања определило је ове године близу пет милиона динара за извођење радова на крову и фасади Народног музеја Топлице и климатизацију Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу.

Наставићемо да улажемо у културу Прокупља

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас да је Прокупље, својом богатом традицијом, материјалним и нематеријалним културним наслеђем и великим бројем талентованих људи, драгоцени културни центар српског народа и да ће Министарство наставити да помажу том граду.

Вукосављевић је у изјави медијима рекао да путем различитих конкурса Министарство помаже заштиту и развој културе у Прокупљу.

“Посла је много, потребне су велике инвестиције, неколико деценија ствари су запуштане и има много тога да се уради, али ми смо својим делима показали да су Прокупље и други градови на југу Србије посебно важна област нашег интересовања”, истакао је министар.

Он је нагласио да ће наставити оно што су и до сада радили, поменувши пројекте везане за Завичајни музеј и Народну библиотеку “Раде Драинац”, и следеће године изградњу бине на Хисару.

“Имаћемо Прокупље као град у фокусу без икакве сумње и Прокупље то заслужује”, поручио је Вукосављевић.

Он је истакао да у Прокупљу постоји велики број прегалаца у области културе који се труде и дају велики допринос култури свог града, а на Министарству је, како је приметио, да им у томе помогне и створи законске и подзаконске услове.

Вукосављевић је казао да се труде да помажу културни живот у Прокупљу и нагласио да је њихово чврсто уверење да се политика децентрализације културе мора спроводити одлучно, упорно и истрајно.

Фото: Владан Вукосављевић, фото: Танјуг (Видео)

“Србија не сме да буде организам са великом главом када је реч о култури, да глава буде Београд, а да остали делови тог сложеног организам буду запуштени и атрофирани”, сматра министар.

Он је изразио наду да су успели у протеклих годину дана да, различитим пројектима, помогну градовима на југу Србије, нагласивши да су они били током историје и данас су расадник и извор свакојаких талената и вредних културних посленика, агилних прегалаца који делују тихо, у складсу са могућнодтима,а дају значајн допринос развоју своје средине.

Министарство је у обавези, рекао је Вукосављевић, да те напоре помогне и да учини културни живот у сваком делу земље агилним, посебно на југу где постоји богато културно наслеђе и развијено савремено стваралаштво коме је потребан финансијски подстицај и додатни законодавни оквири које ће настојати да помогну и кроз Стратегију културног развоја.

Министар је књигама наградио и ученике Јелену Стојковић и Милоша Милића који су на републичким такмичењима из историје и српског језика остварили запажене резултате.

Министарство културе и информисања определило је ове године близу пет милиона динара за извођење радова на крову и фасади Народног музеја Топлице и климатизацију Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести