Вукосављевић: Србија и Египат везани историјским нитима

БЕОГРАД: Србија и Египат су везани историјским нитима које укидају осетљиве границе домаћина и госта, казао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић вечерас на сцени Народног позоришта у Београду непосредно пре извођења представе "Плави слон" Каирске опере која по први пут гостује у српској престоници. 
vukosavljevich_predstava1
Фото: Танјуг (Видео)

Вукосављевић је напоменуо није лако побројати доприносе староегипатске цивилизације стварању човечанства. 

"Задивљујући континитет и старост староегипатске цивилизације нас подсећа да је то била највећа цивилизација коју свет памти, ако узмемо у обзир шта је човечанство од зоре своје писмености успело од ње да види. Полљоприврени, технички, инжењерски искораци, прва широко распрострањена моногамија, први монотеизам...Доприноси у области вајарства, скулптире и архитектуре... само су неки од оквира значаја староегипатске цивилизације" казао је Вукосављевић. 

Министар је напоменуо да 110 година од успостављања диппломатских односа између Србије и Египта говоре о једном усковитланом свету, подела, усковитланих сукоба, зближавања...

"Управо 110 година Србију и Египат везују нити међусобног пријатељства у тих јасних утемељених и форматизованих дипломатских односа. Недавно је одржана изложба у Историсјком архиву која говори о ширини и дубини тих односа. Много великани са српске и египатске стране су уткали нити свог знања, надахнућа, талента у те односе" казао је Вукосављевић. 

За њега нема дилеме да ни данас Србија и Египат нису лишени сложених историјских изазова. 

"Добро је знати да 110 година дипломатских односа гарантују да ће обе државе везивати висок степен разумевања за сложеност политичког свог положаја у свету који све мање хаје за принципе правде и међународног права." казао је Вукосављевић. 

Фото: Танјуг (Видео)

Према његовим речима култура је најбоље средство и алат за зближавање две земље, народа, друштва...

"Дела нобеловца Нагиба Махфоуза читају се свуда у свету, египатска кинематографија је запажена јер Египат зову Холивудом средњег истока. Ту је и сценска уметност...Надамо се да ће за 18 месеци бити отворен Египатски музеј у Каиру. То је догађај који са нестрпљењем ишчекује читав свет" казао је Вукосављевић. 

Амбасадор Египта у Београду је Амр Фатхи Мохамед Алгувејли казао је да има велико задовољство да атмосферу из Каира доведе у Београд. 

"Драго ми је да овом представом славимо и 110 година веома блиских дипломатских односа. Говоримо различитим језицима, али постоји један универзални језик који разумеју сви добронамерни људи. То је језик културе, језик филма, уметности, музике..." казао је Мохамед Алгувејли. 

"Плави слон" је балетска представа базирана на роману младог египатског писца Ахмеда Мурада, који успешно инспирише младе да читају књиге. 

Роман овог младог писца је пун снова и магије.

Представа ће у Србији осим на сцени Народног позоришта у Београду, бити изведена 29. јула на сцени Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд и трећи пут, 31. јула на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду.

Трупа за модерну игру Каирске опере је основало Министарство културе Египта 1993. Године. 

Учествовала је на многим међународним фестивалима у европским земљама, САД, Кини, Кореји и арапским земљама, изводећи представе у најпрестижнијим позориштима и оперским кућама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести