Зорану Симјановићу уручена награда "Дарко Краљић"

БЕОГРАД: У Удружењу композитора Србије данас је Зорану Симјановићу уручена награда "Дарко Краљић" за музичко стваралаштво/животно дело у домену поп музике.
1
Фото: Youtube Printscreen

Стручни жири у саставу Радослав Граић, (председник) Радивоје Радивојевић, Зоран Лесендрић, Срђан Марјановић и Александар Милутиновић, једногласно је одлучио да награду за стваралаштво у домену популарне музике додели Симјановићу. 

Награду је уручио председник Секције популарне музике Срђан Марјановић. Покровитељ награде која се додељује по трећи пут је Сокој, организација музичких аутора Србије, а претходно је припала Корнелију Ковачу и Војкану Борисављевићу.

Одлуку жирија прочитала је Ивана Тришић, која је истакла да је Симјановић један од најистакнутијих и најуспешнијих композитора српске филмске музике, а његов изузетно богати ауторски опус импонује врхунским квалитетоми разноврсношћу, што даје посебну тежину и лепоту његовом стваралаштву.

"Компоновао је музику за 66 играних филмова, 55 телевизијских филмова и серија, више од 50 документарних и цртаних филмова и 40 позоришних представа. Добитник је више од 20 награда и признања, међу којима се издвајају две Златне арене на Југословенском фестивалу у Пули, за музику у филмови ''Мирис пољског цвећа'' и ''Балкан Експрес''", истакла је Тришићева.

Нагласила је да не треба изоставити његову музику за "Грлом у јагоде", "Националну класу", "Петријин венац и "Танго аргентино".

Симјановић је примивши награду казао у шали да га је ово прзнање обрадовало, иако је од 1961. када је запоцео своју музичку каријеру већ сакупио прегршт награда, али да то не значи да ће прекинути да компонује, већ намерава да настави са послом којим се бави више од пола века.

Он је изразио задовољство што је добио награду који су до сада добили Корнелије Ковач и Војкан Борисављевић.

О Симјановићевом опусу говорили су Радослав Зеленовић и Марија Цхирић. 

Зеленовић је подсетио да је Симјановићева професионална биографија веома богата и дуга и да обухвата 69 страна. Додао је да је Симјановић потписао и 500 рекламних спотова и да снимци његове музике трају укупно 11.000 минута.

Марија Ћирић је пошла од Симјановићевог децацког бављења музиком и нагласила да је био један од првих рокера у Југославији, иако је стицао класично образовање из музике и дипломирао на Музичкој академији.

Она је подвукла да Симјановићеву музику не треба класификовати нити тражити одговор на питање ком стилу музикке припада, јер је веома успешно користио и народни мелос и све музичкие стилове друге половине 20. века.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести