Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Retrospektivna izložba u spomen 120. godina rođenja Milana Konjovića

07.11.2018. 10:26 10:30
Piše:
Izvor: Konjović Moj atelje 2, 1930.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležiće retrospektivnom izložbom 120 godina od rođenja proslavljenog vojvođanskog slikara Milana Konjovića (1898-1993).

Ova postavka, koja se otvara sutra u 19 časova, predstaviće Konjovićeva dela iz novosadskih javnih kolekcija ali i pokazati značaj prisustva ovog umetnika na ovdašnjoj kulturnoj sceni. Na izložbi će biti 47 Konjovićevih dela koja se nalaze u kolekcijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Ateljea 61, Vlade Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojvođanske banke, Naftne industrije Srbije. Izbor će biti upotpunjen delima iz Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, obuhvatajući slikarev razvoj od ranih ostvarenja iz 1913, preko kubističkih eksperimenata početkom dvadesetih godina do vizantijske faze u devetoj deceniji 20. veka, čime izložba dobija retrospektivan karakter.

U nacionalnoj istoriji umetnosti 20. veka Milan Konjović, po rečima mr Milane Kvas, autorke izložbe i v. d. upravnika Spomen-zbirke, zauzima prvo mesto po broju samostalnih i grupnih izložbi kojih je bilo blizu hiljadu. Ovom Somborcu uglednog građanskog porekla porodica je omogućila umetničko obrazovanje u Budimpešti, Pragu, Beču i Parizu. Na toj osnovi, on je izgradio autentičan slikarski jezik internacionalnog karaktera, koji ostaje čvrsto povezan s podnebljem rodne Vojvodine. Podsećajući na prijateljske veze Milana Konjovića i Pavla Beljanskog, od susreta u Parizu 1930. do smrti Beljanskog 1965, Milana Kvas ukazuje da su one bitno uticale na nastanak dva legata.

Naime, prvo javno izlaganje izbora od 67 dela iz kolekcije Beljanskog upriličeno je u Gradskoj biblioteci i muzeju u Somboru 1945, kada je Konjović postao prvi direktor ove ustanove, a osnivajući svoju somborsku galeriju, umetnik je imao za uzor legat Beljanskog. Prva samostalna Konjovićeva izložba u Novom Sadu organizovana je u Muzeju Matice srpske 1936. i do danas ih je priređeno 40. Projekat obeležavanja devedest i pet godina od rođenja i osamdeset godina Konjovićevog umetničkog rada započeo je upravo u Novom Sadu. U Galeriji Most otvorena je izložba „Novi Konjović: slike (1986–1990)” 26. januara 1993. dva dana pre slikarevog rođendana. Novi Sad je, takođe, prvi odao počast Milanu Konjoviću organizujući njegovu posthumnu izložbu 27. oktobra 1993. samo sedam dana nakon njegove smrti. U saradnji sa Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora u Centru za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“ priređena je izložba crteža „In memoriam Milanu Konjoviću“.


 Iz privatnih novosadskih zbirki

 Pridružujući se obeležavanju Konjovićevog jubileja novosadska Galerija Bel art u petak, 9. novembra u 19 časova otvara izložbu “Iz riznice vojvođanske umetnosti: Milan Konjović” na kojoj će biti prikazana Konjovića dela iz 11 odabranih privatnih novosadskih kolekcija, u periodu od najranije do poslednje vizantijske faze. Galerija Bel Art se u tokom 20 godina rada u više navrata, kotinuirano bavila umetničkim opusom jednog od najznačajnijih umetnika u srpskoj istoriji umetnosti, slikara koji je obeležio čitav jedan vek a svoje kompletno stvaralaštvo posvetio zavičajnoj Vojvodini. Dvema izložbama komplementarno se ukazuju na značaj i prisustvo velikog vojvođanskog umetnika u javnim i privatnim kolekcijama Novog Sada. Kustoskinja izložbe, koja traje do 23. novembra, je istoričarka umetnosti Dušanka Gojić.


- Podsećanje na predvodničku ulogu Konjovićevog slikarstva iz četvrte i pete decenije 20. veka prepoznajemo u ključnim delima kojima je Pavle Beljanski obogatio kolekciju, ali se kvalitativni pomaci u razvoju ekspresionizma u nacionalnoj istoriji umetnosti 20. veka sagledavaju i kroz dela iz novosadskih javnih kolekcija i somborske galerije na ovoj izložbi.- navodi Milana Kvas.-. Nesumnjivo, izuzetna stvaralačka energija Milana Konjovića donela je opus koji izmiče racionalnim klasifikacijama. Konjovićev elan vital, sprega instinktivnog i racionalnog, ojačana snagom ličnosti umetnika, bio je značajan za stvaranje mita o Maestru, koji se istovremeno nastavlja i demistifikuje novim interpretacijama njegovog života i dela.  Sutra na izložbi uz autorku mr Milanu Kvas, govoriće i Milena Rackov Kovačić, direktor Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, a otvoriće je Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. U dramskom delu programa učestvovaće Akademsko pozorište „Promena“.    Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovani katalog sa uvodnim tekstom Milane Kvas i tekstovima istaknutih poznavalaca Konjovićevog opusa Irme Lang, dugogodišnje upravnice njegovog legata i kritičara Miloša Arsića i iscrpnom biografijom umetnika, popisom izložbi. Autor taktilnog segmenta postavke je Milica Orlović Čobanov, kustosi izložbe su Marta Đarmati, Gordana Milanović i Nebojša Vasić. Tokom izložbe, koja traje do kraja godine, biće priređen i bogat prateći program: ciklus predavanja eminentnih stručnjaka, tumačenje izložbe na znakovnom jeziku, projekcije filmova o umetniku, dečiji programi i radionice, postavka fotografija.

N.Popov         

Autor:
Pošaljite komentar