Органско млеко са чурушке фарме

ЧУРУГ: Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић са сарадницима обишао је пољопривредно предузеће „Будућност” у Чуругу, које послује у оквиру пословног система

 „Глобал сид” (Глобал Сеед). Домаћини, генерални директор пословног система Саша Витошевић и помоћник директора за производњу Јован Поповић упознали су их са историјатом, капацитетима и стратегијом развоја ове компаније.

У оквиру пословног система, послује и највећа фарма музних крава на Балкану. Са око 2400 грла, ова фарма испоручује „Имлеку” 18 тона органског млека сваки дан, које се на тржишту појављује под називом „бело органик”. Биљну производњу у Чуругу остварују на неких 1700 хектара, а производи добијени на овим површинама такође су органски и они се претежно користе у исхрани крава на фарми. Визија пословног система јесте да прерасте у највећу органску фарму крава у Европи.

У заокружењу пословног циклуса учествује мешаона органске сточне хране као и постројење за био-гас, где се од биљних остатака са фарме производи струја. Тренутно су у фази проширења капацитета постројења за био-гас, а када радови буду готови, капацитет производње електричне енергије биће удвостручен. „Глобал сид” намерава да гради фарму за узгој органских пилића и кока носиља у Госпођинцима, где ће се производити органска јаја и органско пилеће месо.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић изјавио је овом приликом да преузимање пољопривредних добара у Чуругу и Госпођинцима од стране „Глобал сида” представља пример успешне приватизације.- Некада посрнула пољопривредна добра данас су на здравим и стабилним ногама. „Будућност” из Чуруга прошла је пут од фирме пред затварањем, до највећег произвођача органског млека у овом делу Европе.

Локална самоуправа ће и даље сарађивати са „Глобал сидом” на развоју и проширењу капацитета органске производње у нашој општини, јер је ова компанија изузетно битна за економски развој средине у којој живимо – рекао је Божић.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести