Безглутенски производи све популарнији

Дигитално доба променило је све око нас па и начин исхране. Још крајем прошлог века бројале су се калорије, данас се све више гледа унос протеина, а безглутенска исхрана има све више поборника.
Bezglutenski proizvodi Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Код нас је безглутнска исхрана највећи бум доживела уз Новака Ђоковића који је много пута истакао да је за његову добру кондицију и здравље добрим делом заслужна управо храна без глутена. Те нове навике спортиста али и других  становника, отвориле су врата и новом бизнису.

Код нас већ постоје пекаре које нуде пецива и друге производе од брашна и уопште других састојака без глутена. Масовније производње тих намирница још увек нема. У суседној Мађарској су од тога направили бизнис. Протекле седмице у Привредној комори Војводине представила се компанија „Амурекс” (Amurex) из Мађарске која тржишту искључиво безглутенске производе. Они своју робу пласирају и у Словачкој и кажу да им је и Србија занимљиво тржиште. Иако је наш Ноле са 12 грен слем титула доказао да безглутенска храна прија и врхунским спортистима, у Србији се и даље може десити да купите безглутенски производ који заправо то није.  

„Код нас на декларацијама можете прочитати да производ не садржи глутен, а заправо га има“, каже педијатар из Новог Сада др Мирјана Стојшић.“Многи прозводи који су произведени тако да за оболеле буду безбедни не складиште се на одговарајући начин па током чувања или транспорта буду контаминирани глутеном. Зато је контрола у овој области итекако потребна.“

Мађарска компанија „Амурекс” је почела рад пре 13 година, а власница и један од оснивача те породичне компаније Каталин Гебеш посао је почела због здравствених проблема у породици. Међутим, врло брзо је кренула и у бизнис. Потражња је расла, асортиман се ширио, па су се поред кифли и земички ускоро појавиле палачинке и колачи. Било је то сада већ давне 2010 године. После колача и палачинки асортимна се проширио на пице, а почели су да раде и замрзнути програм.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 118.3347
Најновије вести