Ове намирнице никако не бисте смели да подгревате

Свеже припремљени оброци у данашњем све бржем стилуу живота постају луксуз, а подгрејана храна којој прибегавамо у овом случају један је од најгорих непријатеља нашег здравља.
hrana rucak
Фото: pixabay.com

Подгревање хране се генерално не препоручује, јер већина намирница у себи садрже једињења која подгревањем постају штетни.

Намирнице које, пак, можете да једете и сутрадан су житарице, јер најмање губе на нутритивним вредностима и састав им остаје релативно непромењен.

Што се осталих намирница тиче, загревање би требало избегавати, а ево и због чега:

Спанаћ, цвекла, целер и репа у себи садрже нитрате који приликом загревања прелазе у нитрите, који су јако штетни и канцерогени.

Фото: pixabay.com

Спанаћ је најризичнији у овој групи намирница и зато препорука да га увек конзумирате у свежем облику.

Гљиве се због својих протеина лако мењају и постају штетне, па се стога препоручује само благо загревање до 70 степени.

Кромпир такође спада у токсичну групу намирница које након загревања губе своја нутритивна својства, а није згорег ни поменути како најновија истраживања показују да је кромпир најздравији куван, али охлађен.

Фото: pixabay.com

Месо загревањем постаје нашем телу непознато, због промена у саставу протеина.

Другим речима, када се протеини дуго загревају на високим температурама, мења се њихова структура и тако промењена постаје непозната нашем организму и несварљива, па самим тим и токсична.

Фото: pixabay.com

Што се подгревања супе тиче, оно се толерише само у случају када из шерпе претходно извадите месо и поврће, па потом угрејете само течност. Исти поступак можете да примените и приликом подгревања варива. 

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести