Рецепт дана: Брзински зимски колач

Једноставан и сочан, овај се укусни колач једноставно топи у устима.
kolaci
Фото: pixabay.com

Састојци:

(За бисквит):

- 350 мл свеже цеђеног сока од поморанџе,

- 4 супене кашике домаћег пекмеза од шипка,

- 120 г шећера,

- 2 кесице ванил шећера,

- нарендана корица две поморанџе,

- 180 г печених млевених ораха,

- 100 г оштрог брашна,

- 2 кашике тамног горког какаоа,

- кесица прашка за пециво,

- 100 мл уља

(За фил):

- 100 г посне чоколаде,

- 2-3 кашике домаћег пекмеза од шипка (плус, мало за премазивање бисквита),

- 120 г посног млевеног кекса,

- кесица ванилин шећера,

- 150 мл свеже цеђеног сока од поморанџе

 Припрема:

1. Поморанџе добро опрати и нарендати корицу, а затим исцедити укупно 500 мл сока (потребно отприлике четири сочне поморанџе средње величине).

2. Орахе ставити у тигањ и препржити на средњој ватри десетак минута и притом припазити да не загоре.

3. Печене орахе пребацити у крпу и протрљати како би спала кожица. Самлети 180 грама, а остатак ораха насецкати за посипање.

4. У посуду насути 350 мл сока од поморанџе, додати пекмез од шипка, шећер и ванил шећер, корицу поморанџе, млевене орахе и просејане прашкасте састојке.

5. Све добро промешати и сјединити. На крају у танком млазу додати уље уз стално мешање.

6. Смесу излити у плех обложен пек папиром и пећи на 180 степени око пола сата. Печен бисквит извадити и прохладити.

7. Прохлађен премазати у танком слоју шипковим пекмезом како се фил не би одвајао.

8. На лаганој ватри отопити чоколаду помешану с пекмезом.

9. У посебној посуди добро измешати млевени кекс, сок и ванилин шећер, па додати у претходну смесу и све фино сјединити.

10. Фил нанети на бисквит и посути сецканим печеним орасима.

11. Колач сећи на коцке, а може да се служи топао или охлађен.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести