Рецепт дана: Француска пита са сланином и луком

Иза назива galette крије се француска пита савијених ивица или палачинка од хељдиног брашна. У питању је је рустична пита омиљена како у слаткој, тако и у сланој варијанти.
pita
Фото: pixabay.com

Састојци:

За тесто:

- 250 г брашна,

- 225 г хладног путера,

- 65 мл ледене воде,

- прстохват соли

За фил:

- 200 г сланине,

- 6 кашика путера,

- 300 г бундеве,

- 1 велико јаје,

- кашичица соли,

- главица лука,

- 150 г сира

За динстани лук:

- 500 г љубичастог лука,

- малиново уље,

- 50 г жутог шећера,

- со и бибер по укусу,

- 1 дл црног вина

Припрема:

1. Помешати брашно, со и исецкан путер, па трљати прстима док се не добије грудичаста смеса. Затим додати воду и умесити тесто.

2. По потреби, додати још мало воде. Куглу теста обмотати фолијом и ставити у фрижидер да се хлади сат времена.

3. Пржити лук на уљу док не пожути, па му додати шећер и вино, а затим динстати док се не карамелизује. Искористити пет кашика лука за рецепт, а остало одложите у тегле за следећу прилику.

 

4. Бундеву исећи на комаде па пећи око пола сата у рерни на 180 степени, па је испасирати у пире с путером и јајетом, затим посолити и све добро промешати. Загрејати рерну на 200 степени.

5. Извадити тесто из фрижидера, а ако је превише хладно оставити га десетак минута на собној температури. Побрашнити радну плочу, па разваљати тесто на дебљину од пола центиметра.

6. Пребацити тијесто на плех обложен папиром за печење. У средину ставити динстани лук и пире од бундеве тако да остане 3 центиметра ивице теста слободно.

7. Посути насецканом сланином и пећи око 40 минута.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести