Рецепт дана: Рибље лоптице с пикантним сосом

Божићни пост је и даље актуелан - идеално време за спремање рибљих специјалитета.
riblje loptice
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 500 г рибљих филета,

- мало ренданог ђумбира,

- 900 г кромпира исецканог на коцкице,

- 2 шаргарепе исецкане на коцкице,

- главица белог лука,

- 1 јаје,

- шоља и по густина,

- 1/2 шоље брашна,

- со и бибер по укусу

- 8 шоља бистре рибље супе,

- уље за пржење

За сос:

- шоља сирћета,

- шоља киселе воде,

- шоља жутог шећера,

- 3 кашике соја соса,

- 2 кашике густина (размућене у 3 кашике воде),

- мало туцане паприке

Припрема:

1. Скувати рибље филете у води с ђумбиром.

2. Када је риба скувана, уситнити је виљушком док не добијете око четири шоље куване рибе.

3. У посебној шерпи скувати кромпир и шаргарепу док не омекшају.

4. У блендер ставити рибу, кромпир, шаргарепу, бели лук и јаје и добро умутити. Пребацити смесу у посуду и додати брашно и густин, па добро промешати и на крају додати со и бибер.

5. Од смесе правити лоптице и кувати их у бистрој рибљој супи док не порумене.

6. Скуване лоптице потом пржити у дубоком уљу.

Сос:

1. У тигању помешати сирће, киселу воду, шећер и соја сос.

2. Крчкати док се шећер не отопи, па додати густин растворен у води. За гушћи сос, додати више густина и кувати да се ублажи укус густина. За пикантнији укус - додати љуту туцану паприку.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести