Рецепт дана: Рижото од бундеве

Кувана или печена; у чорби или у рижоту - бундева увек очарава финоћом укуса и бојом.
rizoto
Фото: Youtube Printscreen

Састојци:

- 300 г пиринча,

- 300 г бундеве,

- средња главица лука,

- 1 л домаћег бујона или коцка за супу од поврћа,

- 100 мл белог вина,

- путер,

- пекорино сир,

- маслиново уље,

- со и бибер по укусу

Припрема:

1. Припремити домаћи бујон или коцку за супу растворити у врелој води.

2. Исецкати лук на ситне коцке, а бундеву очистити и нарендати на крупно.

3. У шерпу сипати мало маслиновог уља и ставите комадић путера, а када се масноћа загреје додати црни лук.

4. Пржити док лук не постане стакласт, потом додати пиринач и све добро промешати.

5. Када пиринач постане стакласт, налити вином и оставити пар минута да се крчка, тачније док алкохол не испари.

6. Када испари, почети с постепеним наливањем бујона и смањити на средњу ватру.

7. Сипати кутлачу по кутлачу и притом нову додати тек када је пиринач у потпуности упио претходну, све време мешајући. 8. Понављати ову радњу све док пиринач не буде куван и притом пазити да не буде прекуван.

8. Ако вам зафали течности, додати кључалу воду.

9. Десетак минута пред крај кувања, додати со, бибер и нарендану бундеву.

10. На крају још додати рендани пекорино у количини по жељи, као и комадић путера.

11. Све добро промешати и служити одмах. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести