Рецепт дана: Слатки купус

Вероватно је мало оних који нису чули овај одличан виц: Пита дете маму да ли има нешто слатко да се једе, а она му одговори – има, слатки купус. Е па, дошао је и тај дан, време је да се „засладите“ нискокалоричном кашиком пуном здравља и укуса.
kupus
Фото: Dnevnik, arhiva

Састојци:

 - главица купуса средње величине,

- 700-800 г јунеће плећке (може и неко друго месо),

- две-три главице лука,

- две-три шаргарепе,

- 3-5 већих кромпира,

- шоља сока од парадајза,

- вегета,

- алева паприка

- кашика брашна

- лист першуна,

- со по укусу

Припрема:

1. Главицу купуса очистити од површинских и оштећених листова, па исећи на четвртине.

2. Одстранити корен и сваку четвртину исећи попреко на три-четири дела.

3. Овако исечен купус ставити у већу шерпу, налити водом и пустити да проври.

4. Када вода прокључа, пустити да ври још две, три минута, па склонити са рингле и процедити воду.

5. Чим се потопи главица купуса у воду, узмети месо и исећи га на коцкице средње величине.

6. У велику шерпу сипати мало уља и, чим се загреје, ставити месо.

7. Смањити температуру, како би се месо фино динстало у свом соку.  8. Док се месо крчка, очистити две, три главице лука.

9. Након отприлике 10 минута динстања, месу додати лук и прстохват шећера, па промешати.

10. Очистите шаргарепу и исећи је на колутиће, па додати месу и луку.

11. Промешати и пустити да крчка. После десетак минута, јело посолити и додати вегету и наставити с кувањем у поклопљеној шерпи.

12. Након петнаестак минута, оољуштити кромпир и исећи га на четвртине, па додати у чорбу.

13. После неких 15 минута дистања, када у шерпи остане тек мало течности, измаћи шерпу са рингле и све попрашите равном варјачом брашна. Брашна би требало да буде тек толико да да густину будућој чорби.

14. Одмах затим додати и мало алеве паприке. Све промешати и вратити на ринглу.

15. Промешати све варјачом, па досути шољу сока од парадајза и две  шоље воде. Промешати и пустити да јело поново крене да крчка још неких пола сата, до 40 минута.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести