Рецепт дана: Вегетаријански сендвичи и „пијана“ пилетина

Да, добро сте видели – данас два рецепта; посни и мрсни, то јест, вегетаријански и месни. Разлог, врло једноставан: Славимо 20. октобар, Светски дан кувара.
sendvic
Фото: pixabay.com

Вегетаријански сендвичи

Састојци:

- 2,5 дл конзервисаних лисичарки,

- 6 кришки хлеба,

- чен белог лука,

- грудвица путера,

- 200 г сира,

- мало тимијана,

- бибер и со по укусу,

- маслиново уље

Припрема:

1. Очишћене и исецкане лисичарке бланширати на високој температури неколико минута на растопљеном путеру док течност на испари, а затим посолити и зачинити тимијаном и бибером.

2. Кришке хлеба мало натрљати белим луком, а потом покапати неколико капи маслиновог уља.

3. На хлеб ставити бланширане лисичарке.

4. Крупно нарибан сир поређати по лисичаркама.

5. Послагати на пекпапир и пећи на 250 степени три минута.

6. Прстохват свежег першуновог листа или неколико ситних комадића чили паприке ставити на врх за декорацију.

Фото: pixabay.com

Пилетина у вину

Састојци:

- 800 г пилећег филеа,

- 4 чена белог лука,

- 100 г лука,

- један парадајз из конзерве,

- 2 кашике маслиновог уља,

- кашика насецканог босиљка,

- 2 кашике вегете,

- со и бибер,

- 50 мл белог вина,

- 300 г пиринча

Припрема:

1. У тигању на загрејано маслиново уље ставити ситније исецкан лук, лагано га посолити и пропржити до златносмеђе боје.

2. Додати исецкан бели лук и пилеће филете исецкане на коцкице.

3. Посути вегетом и пржити док пилетина не добије фину златну боју.

4. Додати исецкан парадајз и вино, па на лаганој ватри кувати око пола сата да пилетина омекша. По потреби подлити с мало воде.

5. У међувремену, скувати пиринач у благо посољеној води и оцедити га.

6. Пилетину у овом сјајном сосу и кувани пиринач посути исецканим босиљком.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести