На Исланду 54 посто становништва верује да вилењаци постоје

На северу Европе, на Исланду, прилично је раширено веровање како вилењаци заистa постоје. 
island, pixabay
Фото: Pixabay
Према легенди, вилењаци, познати још и као елфови, митолошка су бића ниског раста и шиљатих ушију, за које се вјерује како доносе срећу. Заправо су деца смртних људи и бесмртних вила, а чак 54 посто Исланђана верује да они постоје.
Колико је ствар озбиљна, говори и чињеница да су на неким местим измијењени урбанистички планови, а све како се не би ометала и "уништавала“ територија вилењака. У прилог овоме је и случај бившег исландског члана скупштине, који тврди како су његову породицу и њега после саобраћајне несреће, спасили управо – вилењаци.
Престоница вилењака је Хафнарфјордур, лучки град у близини престонице Рејкјавика. Постоје и туре које воде туристе, где ће вам водичи показати домове ових необичних и дражесних бића.
Легенда каже како за време Божића и Нове године, вилењаци често траже нове домове. Такође, овде не очекујте деда Мраза, јер према веровању на Исланду поклоне носи Јуле Ладс, што је назив за дружину од 13 вилењака. 
У Рејкјавику постоји и школа о виленјацима, где уз колачиће, чај и књиге за три или четири сата можете постати стручњак за то подручје.
EUR/RSD 118.3414
Најновије вести