Бивши директор Би-Би-Сија поднео оставку због интервјуа са Лејди Ди

ЛОНДОН: Тони Хол, који је водио ББЦ-јеву редакцију у време снимања и емитовања контроверзног интервјуа с принцезом Дајаном 1995. године, данас је поднео оставку на дужност директора лондонске Националне галерије након што је објављено критиковање интерне истраге спроведене о том интервјуу.
d
Фото: Youtube Printscreen

"Данас сам поднео оставку на место директора Националне галерије", рекао је Тони Хол, поновно се извинивши због "догађаја од пре 25 година", преноси АП.

У извештају објављеном у четвртак, готово четврт века након интервјуа у којем је Дајана говорила о свом пропалом браку, осуђују се методе којима се послужио новинар Мартин Башир, данас 58-годишњак, који је водио интервју. Он се тада послужио лажним документима како би супругу принца Чарлса на превару приволео да прихвати снимање интервјуа.

Дајана је у чувеном интервјуу казала да је "у њеном браку троје људи", мислећи на однос који је Чарлс одржавао с Камилом Паркер Боулс, и признала да је и сама имала ванбрачну аферу.

Бивши извршни директор ББЦ-ја Тони Хол, који је у време снимања и емитовања интервјуа био на дужности главног уредника, у четвртак се јавно извинио, признавши да је интерна истрага из 1996. "била знатно испод" тражених стандарда те да се "могло и требало предузети пуно више након притужби на понашање Мартина Башира".

 

Хол је данас објавио да је одлучио да поднесе оставку на функцију у Националној галерији на којој се налази од 2020. године. Појаснио је да би останак на тој дужности "одвратио пажњу јавности од институције" која му је прирасла срцу.

Извештај је разоткрио одговорност моћне британске јавне радиотелевизијске групације. Премијер Борис Џонсон позвао је управу ББЦ-ја да предузме "све што може како би се гарантовало да се таква ситуација више никада не понови".

Поверљиве информације које је Лејди Ди јавно изнела резултирале су њеним разводом од Чарлса. Принцеза је погинула непуне две године након интервјуа у саобраћајној несрећи у Паризу док су је прогонили папараци.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести