Британски научници: Нови сој готово сигурно свуда у Европи

ЛОНДОН: Нови сој ковида-19, потврђен у Великој Британији, већ је готово сигурно присутан у већини европских земаља, сматрају британски научници.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Ово је потврдио Нил Фергусон са „Империјал колеџа“ у Лондону, током обраћања Одбору за науку и технологију Доњег дома британског парламента, заједно са другим стручњацима из Саветодавне групе за нове респираторне вирусне претње (НЕРВТАГ), која саветује владу, преноси ББЦ.

За овај сој који је већ потврђен у другим земљама, попут Данске, Фергусон је рекао: „Готово сам сигуран да је овај вирус у овом тренутку присутан у већини, ако не и свим европским земљама“.

Професор Петер Хорби са Универзитета у Окфорду рекао је:

„Мислим да је поштено рећи да су земље које имају развијенију и ригорознију науку, и транспарентније са важним информацијама које стављају на располагање другима“.

Велика Британија је истражила 45 одсто свих генетских кодова корона вируса у свету и још није сигурно да ли нови сој потиче са југоистока Енглеске или је тамо тек први пут откривен. Ово је изазвало забринутост да је Велика Британија неправедно кажњена због откривања нове мутације ковид-19,наводи ББЦ.

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести