Епидемиолози: Делта сој најбржа и најопаснија верзија короне

ЛОНДОН: Делта сој је најбржа, најиздржљивија и најопаснија верзија корона вируса са којом се свет суочио, тврде вирусолози и епидемиолози.
korona
Фото: pixabay.com

Вакцине и даље нуде врло снажну заштиту у одбрани против тешких инфекција и хоспитализација изазваних било којом верзијом корона вируса, а они који су у највећем ризику су и даље невакцинисани, према тврдњама десет водећих стручњака за ковид-19, преноси агенција Ројтерс.

Главна брига око делта соја, који је први пут идентификован у Индији, није у томе што људи имају теже симптоме, већ је у томе што се много лакше шири од особе до особе, повећавајући број инфекција и хоспитализације међу невакцинисанима.

Све је више доказа и да је у стању да зарази све већи број комплетно вакцинисаних људи за разлику од претходних верзија, и изражена је забринутост да би они даље могли раширити вирус, тврде ови стручњаци.

"Највећи ризик за свет у овом тренутку је делта", изјавила је микробиолошкиња Шерон Пикок, која руководи британским напорима yа секвенцирање генома варијанти корона вируса, називајући делта сој "најиздржљивијом и најбржом варијантом до сада".

Вируси се непрестано развијају мутацијама, а појављују се нове варијанте које су понекад опасније од изворних.

Јавно здравство Енглеске саопштило је у петак да је од укупно 3.692 људи хоспитализованих у Британији са делта варијантом, њих 58,3 одсто било невакцинисано, а 22,8 одсто потпуно вакцинисано.

У Сингапуру, где је делта сој најчешћа варијанта, владини званичници известили су у петак да су три четвртине слуцајева корона вируса регистроване међу вакцинисаним особама, мада ниједан није био тешко болестан.

Израелски здравствени службеници саопштили су да су 60 одсто случајева од тренутно хоспитализованих од ковида заправо вакцинисани појединци.

У САД, које су регистровале највише случајева заражавања ковидом и смртних случајева него било која друга земља, делта варијанта представља око 83 одсто нових инфекција.

Једна студија у Кини је открила да људи заражени делта сојем носе 1.000 пута више вируса у носу у поредењу са сојем "Вухан" који је први пут идентификован у том кинеском граду 2019. године.

"Можете заправо излучити више вируса и зато је он преносивији. То се још истражује", рекла је Пикок.

 

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести