Гинзберг прва жена у историји САД којој је одата почаст у Конгресу

ВАШИНГТОН: Посмртни ковчег Рут Бадер Гинзберг, недавно преминуле судије Врховног суда САД, премештен је зграду америчког Конгреса, чиме је постала прва жена у америчкој историји којој је указана таква част.
Odavanje počasti sudiji Vrhovnog suda SAD Rut Bader Ginzberg  Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Одавање почасти судији Врховног суда САД Рут Бадер Гинзберг  Фото: Youtube/prinscreen

У претходна два дана ковчег с њеним телом био је изложен пред зградом Врховног суда, где се од ње опростило више хиљада грађана, преноси Глас Америке.

Колоне људи смењивале су се на степеницама институције чији је Гинзберг судија била пуних 27 година.

Достигнућа судије Гинзберг у областима заштите људских права, сексуалних мањина, права жена, многобројним поштоваоцима постала су животна инспирација, наводи ВОА.

Судија Гинзберг носила је надимак "Озлоглашена РБГ" због, како се верује, одлучне одбране права жена и мањина, али и снаге коју је показала носећи се са здравственим и приватним животним кризама.

Важила је за једну од четворо од деветоро судија Врховног суда либералније оријентације.

Након њене смрти, како додаје ВОА, готово је извесно да ће председник САД Доналд Трамп повећати број конзервативнијих судија у Врховном суду, пре председницких избора који се одржавају у новембру.

То је изазвало критике дела америчке јавности, али и присталица судије Гинзберг, која је пре смрти затражила да се место које ће остати упражњено након ње попуни после новембарских избора, додаје Глас Америке.

 

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести