Кербер свирао на Старој планини, новац за обнову сеоске школе

СТАРА ПЛАНИНА: На Старој планини, у селу Височка Ржана, синоћ је одржан спектакуларни концерт рок групе Кербер, први у историји на овим просторима на Старој планини, са циљем прикупљања новца за реконструкцију сеоске школе.
k
Фото: Tanjug (Aleksandar Ćirić)

У школу у овом селу, ако све буде ишло како треба, у септембру би могло да крене 15 малишана из породица које су се доселиле на Стару планину.

Организатори концерта су Фондација Рефарма, коју су основале фирме "Евин аманет", која је препородила сточарство на Старој планини, па сада на фарми Беле воде има више од 1.200 оваца, и компанија "Старопланинци".

Ова компанија је купила хотел на Планинарском дому који ће бити реновиран, зваће се "Теодора" и биће покренут после дуго година, а нови власник хотела је прослављени кошаркаш Никола Миротић.

По речима фронтмена Кербера Горана Галета Шепе, група се са огромним задовољством прикључила овој хуманитарној причи.

Испровоцирали смо се једном невероватном причом о људима који су напустили урбане средине, хтели да мало ''укоче''. Душа једне девојчице од главне иницијаторке акције је негде горе. Она је показала родитељима место где би они требали да наставе да живе са њеном браћом и сестром. После њене смрти родитељи су одлучили да је ово стварно рај на земљи, нашли су себе, кренули са малим фармама, имали прогнозе да ће издржати једва два-три месеца, међутим издржали су две три године. Они желе да остану овде, а њихова деца не размишљају о враћању у урбану средину. Ово што сад гледате овде је први корак ка напорима да се тој деци на планини врати осмех, остварење њихове жеље да се школују овде, казао је Шепа.

Према његовим речима, Кербер је бенд који верује у бајке и немогуће и због тога је, између осталог, и ушао у целу причу око обнове сеоске школе.

Могуће је и ми смо сигурно у то. Ова школа неће радити само током школске године, већ ће и током лета бити доступна градској деци, биће пројеката целе године јер додир са природом хуманизује све нас, рекао је Шепа.

Милица Здравковић, из Фондације Рефарма, казала је да се идеја о обнови сеоске школе родила доласком на Стару планину породице Велимировић, која је обновила фарму, и доласком још неколико породица са децом на Стару планину, управо због посла на фарми.

Фото: Tanjug (Aleksandar Ćirić)

Њихову енергију и жељу за животом у природи препознало је још неколико породица које су се доселиле. Из жеље за оживљавањем настала је и Фондација Рефарма, чији су оснивачи фирме "Евин аманет", у чијем је власништву овчарска фарма "Ева" на Старој планини, и фирма "Старопланинци" у чијем је власништву будући хотел "Теодора" на Планинарском дому, наводи Здравковићева.

Према њеним речима, на овом делу Старе планине у породицама које су се доселиле већ има петнаестак деце која би могла од септембра да крену у школу, која није радила три деценије, а некада је у њу ишло и више до 400 малишана.

Већ од наредне школске године деце би било много више. За овај крај то би много значило, јер школа не ради неколико деценија, а некада је у њу ишло 400 ђака. Да бисмо вратили живот, морамо да вратимо децу, а да бисмо вратили децу, морамо да им вратимо школу. Након овог пројекта, Рефарма спрема наредне пројекте који би се такође бавили оживљавањем планине и стварањем основних услова за живот на Старој планини, казала је Здравковићева.

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести