ЉУБАВНЕ ПТИЦЕ У пару је увек лепше

Агапорнис или љубавне птице су омиљени љубимци. Добили су назив од две грче речи, агапе, што значи љубав и орнис, што значи птица, иао насељавају афрички континент, док једна врста живи искључиво на Мадагаскару.
p
Фото: pixabay.com

Врло су друштвени, активни и радознали и умеју да се вежу за свог власника. Живе до 20 година и нису захтевни кућни љу­бимци. Назив су добили јер су изузетно привржени свом партнеру. Породица агапорниса се дели на девет врста, а најпознатије су розенколиси, фишери, персонате и нигригениси.

За ове љубимце неопходно вам је пуно простора, воле велике кавезе, у којима осим хранилице и појилице треба да се налази неколико пречки или грана. Играчке воле као и сви други папагаји, те му треба набавити љуљашке, звончиће, гранчице, направљене од природног материјала, како се не би повредио. Ове птице воле и да лете, те када мало порасту и привикну се на средину, слободно их пуштајте по кући. Време привикавања је око две недеље, а упознаћете се са вашим папагајем тако што ћете му давати да једе из руке. Уколико желите да се птица посебно веже за вас, набавите само једа примерак, ипак уколико немате пуно слободног времена које му можете посветити - односно не радите посао од куће - обавезно му набавите пара и то искључиво мужјак-женка, никако истог пола. Папагај ће вам пружити сву пажњу и свакодневно вас забављати вратоломијама.

Љубавне птице воле да се купају у млакој води или туширају, те вам то може бити одлична забава у пару.

Једу мешавину семенки за папагаје, сезонско воће и поврће, кикирики, лешнике, орахе, понудите им и сипину кост, а можете им у храну додавати витамине.

Не само када је реч о овој врсти, уколико је ваш папагај накострешен, повучен, има воденасте очи, и перје му губи сјај, време је за посету ветеринару. Ова врста је увек разиграна и дружељубива, па обратите пажњу на симптоме.

Љубавни папагај је здрав ако су му очи широм отворене и нису сузне, перје чисто и уредно, као и ноздрве, канyе нису предугачке, живахни су и имају добар апетит. Мужјак и женка у кавезу треба да имају кућицу за спавање и кућицу за гнежђење, полно су зрели са осам месеци, а најбоље их је парити у периоду између старости од годину дана и три месеца након тога. Ови папагаји излегу од три до осам јаја, чија инкубација траје до 25 дана. Младунци напуштају гнездо после 40 дана и две недеље након тога су самостални.

Препорука је да се ова врста држи у пару, са партнером, у супротном, ако их запоставите могу постати врло агресивни и чупају перје због незадовољства и недостатка пажње и друштва. Није препоручљиво спајати их са другим птицама.

М. Ст.

EUR/RSD 117.7191
Најновије вести