Татјана Босанац, инфлуенсерка и сток модел

Новосађанка Татјана Босанац годинама је сток модел, а њен блистави осмех „продао” је до сада огроман број фотографија које су красиле многе магазине и рекламне кампање широм планете, будући да је њено лице постало веома препознатљиво у свету маркетинга.
Василије Бајилов/Татјана Босанац
Фото: Василије Бајилов/Татјана Босанац

У посао модела за сток фотографисање ушла је, како нам је рекла, сасвим спонтано, јер се једном фотографу допао управо њен осмех, па је њихова сарадња потрајала више од десет година. Иако је, у међувремену, сарађивала са много сток фотографа, никада истински није желела да њен посао буде сток моделинг, па се Татјана тако одлучила да се, иако је запослена у једној компанији, опроба и као инфлусерка и јутјуберка. Њене фотографије на Инстаграму данас доспевају до великог броја пратилаца, а готово сви њен стил описују као упечатљив, нежан и женствен, што је посебно издваја од осталих. У својим фото и видео објавама ова млада Новосађанка другима преноси своје искуство у вези са шминкањем, неговањем, модом, али и путовањима.

– Бити Јутјубер је нешто потпуно другачије од сток моделинга, јер ту креирам садржај сама, монтирам, радим промоцију... интересантно је. Кад је тај посао у питању осећам неку посебну енергију – рекла је Татјана Босанац на почетку интервјуа за Дневников ТВ магазин и додала да јој се чини да је највише сток модела и фотографа управо из Новог Сада, за разлику од инфлуенсерског посла, за који је и даље, углавном све „смештено” у Београду.

Раније, када сте се бавили само сток фотографијом, ваше лице везивало се за производ или услугу коју сте рекламирали, а сада када сте постали и инфлуенсерка требало би, углавном, да то буде ваше име. Шта бисте рекли да је важније у вашем послу - бити препознатљив или имати довољно звучно име које може бити бренд?

– Заправо ми се никад није допадао концепт сток фотографије баш због тога - моје лице је свуда, а моје име нигде. Било је занимљиво, али ово ми је неупоредиво лепше. С обзиром да немам производ, моје име је бренд и тако га и „градим” на тржишту. Звучно име без садржаја не значи ништа, јер је за било какве резултате потребно нешто више. Рекла бих да је потребна и препознатљивост и звучно име.

Како доживљавате епитет инфлуенсера у Србији?

– Немам проблем ни са једним именовањем професије, шта год да је у питању. У послу сам довољно дуго да сам се нагледала људи који желе звучне титуле, а имају мале плате. Инфлуенсер је једна нова област, коју,  истина је, људи углавном не признају, али са друге стране и прате све, па је то доста контрадикторно.

Бити инфлуенсер само по себи значи бити утицајан у друштву. Плаши ли вас некада инстант реакција пратилаца на интернету који жељно ишчекују савет за шминкање, облачење или рецензију неког производа, а у исто време и то што могу да вам напишу различите коментаре?

– Наравно, и мислим да нико није имун на ружне коментаре, али се код мене то јако ретко дешава. Најчешће то буде као да се неко залетео, случајно ту нашао и само инстант написао неки бесмислен коментар, јер то често нема везе са оним што ја радим, нема везе са неком конкретном критиком, замерком. Имам срећу да имам предивне људе у својој заједници, са којима свакодневно комуницирам.


Нисам фан неумереног фотошопирања

Сви данас тежимо да на друштвене мреже објавимо само оне фотографије на којима смо сређени и без мане. Да ли вас то некада оптерећује или објављујете фотографије у тренутку и без размишљања о томе како ће вас други доживети на њима?

– Тачно и баш из тог разлога веома често објављујем фотографије и видее на којима сам потпуно ненашминкана, јер сматрам да људима треба помоћи да преброде неке недостатке и да се ослободе. Нисам фан неумереног фотошопирања, можда је то популарно, али се не обрадујем кад не препознам особу са фотографије и шокирам се како заправо изгледа, јер то није та особа. Ово је најбитније за младе људе, којима се ствара лажна слика у глави, а потом и комплекси.


Неретко се дешавало да инфлуенсери у Србији остављају сталне послове због успеха и зараде који остварују на друштвеним мрежама. Колико је то, из вашег угла, данас реално и ризично?

– Веома је реално да то може да буде први и једини посао. У мом случају и даље нисам напустила свој редовни посао, али не јер се бојим ризика, већ зато што не желим да радим само то. Да ме не схватите погрешно, много волим посао инфлуенсера, међутим волим исто тако да бирам са ким ћу да радим и како. Имати примања са друге стране даје велику слободу да овде бирате и уживате у послу.

Коронавирус је уздрмао бројне професије. Осети ли се криза изазвана пандемијом и у свету инфлуенсера и како је она утицала на посао којим се бавите у слободно време?

– Утицала је на самом почетку, пре више од годину дана, кад нико није знао шта ће да се деси. Након тог периода све иде редовним током и мислим да је то и даље најдоминатнији вид оглашавања.

Колико је тешко прилагођавати се константним променама дигиталних технологија и брзини којом се конзимирају друштвене мреже?

– Тешко и занимљиво, јер „не смеш да се опустиш”, али те самим тим „тера” да будеш у токовима и константно радиш на нечему новом. Свакако се конзумирају брзо, Инстаграм можда највише, и зато треба бити у току са дешавањима и не бити заступљен само на једној мрежи.

Отворили сте и Јутјуб канал на којем најчешће делите савете о шминкању. Може ли се свака девојка  заиста нашминкати за 5 минута, као што кажете у најпопуларнијем видео клипу на вашем каналу и шта бисте им рекли, шта је у брзом шминкању неизоставно и најважније?

– Кад мора наравно да може. Најважнија је организација, у смислу да знам где шта стоји и да већ имам неку своју познату рутину кад шта стављам. Свакако је искуство пожељно, и сам темпо живота често то диктира, да мора тако или не може никако.

Фото: Јована Босанац

Какве планове имате за своју каријеру на друштвеним мрежама?

– Док ме забавља и радује бавићу се тиме. Друга ствар је производ. Волела бих да имам нешто конкретније од овог што тренутно радим, у смислу опипљивије. Срећа или мана је што ми идентичан садржај брзо досади, па и сама имам потребу да стално нешто мењам у овом послу.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести