Лепа вест за све који ће летовати у Грчкој

Чак 519 плажа у Грчкој и 12 марина освојили су ове године међународно признање "Плава застава" за квалитет морске воде и чистоћу обале.
grcka more pixabay.
Фото: pixabay.com

Са 519 награђених плажа Грчка се и ове године налази на 2. месту међу 47 земаља света, портал Грчка инфо.

Префектура Халкидики је поново на првом месту у Грчкој ове године, са чак 89 додељених Плавих застава. Прошле године број додељених Плавих застава на Халкидикију је био 71.

На Тасосу добитници Плаве заставе су три плаже: Макријамо плажа, Пефкари 2/Александра плажа и Принос Дасилио/ Илио Маре плажа.

Носиоци признања су такође и Агиос Никитас - Пефкоулиа на Лефкади, Амоглоса у Керамотију, Арменистис плажа на Ситонији, Геракини/Икос Оливиа на Халкидикију, Неа Ираклитса и Неа Перамос на општини Кавала.

Највише плавих застава добио је Халкидики, чак 89

Ознака Плаве заставице је међународни симбол квалитета и један је од најпознатијих еколошких симбола широм света. Од 1987. године додељује се плажама и маринама које испуњавају строге захтеве програма. Циљ ових награда је направити плаже и марине бољим и безбеднијим, и истовремено заштитити њихово природно окружење.

Критеријуми за награду „Плава застава“ су: чистоћа мора и обале, квалитет воде, организација обале и безбедност посетилаца, заштита природе итд...

Прошле године Плаву заставу је добило 486 плажа, али због неиспуњавања строгих захтева овог програма, признање је изгубило чак 19 плажа у Грчкој, а међу њима и чувена Миртос на Кефалонији.

Списак свих плажа које су добиле Плаву заставу за 2018. годину биће ускоро објављен на званичном сајту Blueflag.gr.

(grckainfo.com)

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести