Има наде за колико-толико нормалну летњу сезону

БЕОГРАД: У данашњим разговорима са амбасадорима Египта и Кипра у Србији, амбасадама ових земаља смо упутили званичну иницијативу за прихватање дигиталних сертификата о вакцинацији за улазак у ове две земље, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић.
more letovanje
Фото: pixabay.com

Он за Танјуг истиче да разговори на ову тему теку у добром правцу и да се нада да ћемо ове године имати колико-толико нормалну сезону, с обзиром на околности у којима живимо.

Очекујем да египатски амбасадор упути иницијативу свом Министарству иностраних послова и да у најскорије време добијемо информацију да ли ће за вакцинисане грађане Србије тај сертификат бити довољан услов за улазак у Египат. За оне који нису вакцинисани остаје пи-си-ар тест, који је могуће урадити и у Египту и у Србији, казао је Сеничић.

Додаје да исти одговор очекује и када је реч о Кипру, а вези са овом државом наводи да се почетком априла очекује трилатерални састанак на министарском нивоу на коме би Србија, Грчка и Кипар, између осталог требало да се договоре и о детаљима за међусобни прелазак граница ове три земље.

Као веома значајно истиче и то што ће грчки министар туризма, како је најављено, 29. марта доћи у Србију.

Наводи и његове речи са највећег међународног сајма туризма, који се онлајн одржава у Берлину, када је најавио да ће се грчке границе отворити 15. маја и позвао све који желе да дођу у Грчку.

Наравно, уз услов да имају сертификат о вакцинацији, пи-си-ар тест и евентуално серолошки тест који је трећа опција и то за оне који нису вакцинисани.

Надам се да ће и меморандум између Србије и Грчке бити потписан и да најзад можда већ почетком априла кренемо у продају аранжмана за Грчку и у реализацију заменских путовања која нам свима већ представљају озбиљан проблем, наводи Сеничић.

Истиче да ако се прихвате иницијативе ЈУТЕ када је реч о Египту, Кипру и Грчкој, можемо очекивати да уз Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, Бугарску, за коју се такође очекује да почетком сезоне укину пи-си-ар тест, за предстојећу сезону имамо избор сличан годинама које су претходиле корони.

Изузетак су Шпанија и Италија, које према речима саговорника Танјуга, нажалост остају затворене до половине маја.

Туристичке агенције ће, додаје он, пратити ситуацију и ако се укаже могућност нудити програме и за те дестинације.

Сеничић оцењује да је веома добро што је Србија већ припремила дигитални сертификат о вакцинацији.

Веома је важно што можемо да на основу потврда које су сви који су вакцинисани и ревакцинисани добили, израдимо сертификат у електронском облику у најбржем могућем року, каже он.

Наводи и да се очекује да Европска унија врло брзо изађе са званичном формом тог сертификата.

То је битно, јер ће касније и код отварања других европских земаља то бити добољан услов да се тамо може ући без већих препрека. То треба да буде мотив и за људе који још размишљају да ли да се вакцинишу, да то ураде, поручио је.

Најаве званичника да би до почетка туристичке сезоне око два милиона људи могло бити ревакцинисано, Сеничић оцењује као веома позитивне и као трачак наде за туристичку привреду и туристичке агенције да ће ипак преживети све што им се десило.

Власница туристичке агенције Травелино и председница Управног одбора Асоцијације независних туристичких агенција Србије АНТАС Гордана Продић за Танјуг каже да би увођењем дигиталних сертификата предстојећа туристичка сезона могла да се спаси и за државе туристичке дестинације и за агенције и за туристе.

Према њеним речима, важно је да се проблем прелазака граница реши на већем, европском или светском нивоу.

Међутим, указује да је неопходно и да постоји алтернатива односно да вакцинација не буде једини услов за прелазак границе, већ да се укључе и друге могућности као што је рецимо негативан ПЦР тест.

Уосталом, наводи она, многе земље Европске уније нису успеле да вакцинишу велики број грађана па се поставља питање како ће они путовати.

Када је реч о проблему с ваучерима за заменска путовања, она сматра да би ова путовања могла да се искористе и ако летња сезона почне половином јуна.

Уколико се то не деси, указује Продић, биће тешко и сезона би могла да дође у питање.

Borko
17.03.2021 • 16:43
Iz vaših pera u Božije uši. Nadam se da će do avgusta da se smiri situacija, pa da kupim karte "za privatne letove za grupe" i da moja draga i ja odemo do Tasosa. Prošle godine su se informacije o uslovima za putovanje menjale više puta dnevno, pa na kraju nigde nismo otišli. Nadam se da ove hoćemo...
EUR/RSD 117.5702
Најновије вести