Црна Гора се нада бољој сезони: Српске туристе чекамо раширених руку

БАР: Процес вакцинације у региону и свету даје наду туристичким организацијама, хотелијерима и угоститељима у Црној Гори да ће предстојећа летња сезона бити боља од прошлогодишње, а очекивања су да ће ове године имати 50 одсто промета од оног који је остварен рекордне 2019. године.
budva pixabay
Фото: pixabay.com

Председник општине Бар Душан Раичевић истиче и да је препознат апел представника туристичког сектора да туристички радници у Црној Гори буду уврштени у примарну категорију за вакцинацију чиме се, каже, шаље додатна порука да је Црна Гора безбедна дестинација за летовање.

"Изазовна туристичка сезона у години иза нас. Ове године, пре свега поштујући све оно што носи тренутна епидемиолошка ситуација, а која је значајно побољшана у претходних неколико недеља и месеци, стварају се јасне претпоставке да туристичка сезона 2021. буде одржана у значајно бољем обиму него што је била претходна", рекао је Раичевић у Бару новинарима из Србије.

Између осталог, бољу туристичку сезону очекује и због чињенице да је туристима из Србије омогућен слободан долазак у Црну Гору, без ПЦР теста или потврде о вакцинацији.

"Црна Гора дочекује туристе из Србије раширених руку", каже Раичевић.

Када је реч о саобраћају, Раичевић наводи да ће се у наредном периоду радити на јачој промоцији железничког саобраћаја пруге Београд - Бар, како би се и на тај начин туристи из Србије вратили у Бар и Црну Гору.

"Исто тако, наша путна саобраћајна инфраструктура у претходним годинама је значајно унапређена и створене су јасне претпоставке да туристи могу сигурно и безбедно да допутују у Бар и Црну Гору", рекао је Раичевић.

Говорећи о туристичкој понуди Бара, Раичевић наводи да је Бар познат као дестинација за пасивни одмор и додаје да је током претходне године много урађено на промоцији других видова туризма у тој општини, нарочито када је реч о планинарењу, кањонингу и етно туризму.

Директорка Националне Туристичке организације Црне Горе Ана Трипковић-Марковић каже да је за ову летњу сезону сада много више оптимистичнија него што је била зимус, а највише због почетка глобалног процеса вакцинације.

"Епидемиолошка ситуација је боља из дана у дан, ми смо у сталном контакту са привредом и најаве за ову сезону су добре. Такође, ради се интензивно на успостављању међународног авио- саобраћаја", рекла је Трипковић-Марковић.

Када је реч о авио-саобраћају са Србијом, Трипковић-Марковић наводи да је он добро успостављен, а да ће бити још више летова када новооснована црногорска авиокомпанија почне са летовима у јуну.

Истиче и да је од привредника и туристичких организација добила уверавање да ће за ову сезону оставити цене на нивоу које су биле током 2020. године и додала да је реч о сниженим ценама у односу на године пре короне.

"Очекујем да ће ценовна политика у Црној Гори бити у складу са глобалном ситуацијом", каже директорка Националне ТО.

Директор Туристичке организације Бар Емил Кукаљ наводи да је прошла година била кризна за туризам општине Бар и целе Црне Горе.

"У односу на 2019. која је била рекордна година за туризам наше општине, прошле године је остварен значајан пад у односу на број туриста и ноћења који је износио више од 80 одсто", рекао је Кукаљ.

Додаје да су прва два месеца 2020. била успешна и да је тада све говорило да ће то бити још једна успешна сезона, а онда се, подсећа, појавила епидемија која је зауставила цео свет.

"Верујемо да ће ово бити година умереног опоравка туризма у нашој општини. Туристички радници су приоритет за вакцинацију, дошло је до пада броја заражених, мере се углавном поштују и једна реалистична процена је да можемо остварити 50 одсто промета који је остварен у 2019. години", истиче Кукаљ.

Наводи да то није цифра која је превише оптимистична, али да јесте реална.

"У овој ситуацији, не можемо очекивати рекорде који су били пре короне", додаје Кукаљ.

Менаџер хотела "Принцес" у Бару Љиљана Лукшић, такође, истиче да је због епидемије туризам један од сектора који је доживео највећу кризу у протеклој години, те да цифре од прошле и 2019. ни не могу да се пореде.

"Конкретно, у нашем хотелу Принцес у Бару ми смо достигли свега десетак одсто оног промета који смо имали 2019. Јако тешка година, надамо се да ће ова бити много боља него претходна", каже Лукшић.

Истиче да су они преузели све кораке које су могли како би привукли потенцијалне туристе, а највише се, додаје, базирају на земље региона, а то су Србија и Босна и Херцеговина.

"Велику наду полажемо у вакцинацију како домаћег становништва тако и туриста. Мислим да је у томе један велики потенцијал да пробудимо туризам и да га вратимо на економску мапу у региону и свету", закључила је Лукшић.

zdenka djurić
04.05.2021 • 10:24
Veliki problem dinamičnijeg rasta turista je u skučenom prostoru Tivatskog aerodroma za putnike.
EUR/RSD 117.2933
Најновије вести