За Анђеле пакла 3 бика, 55 прасића, 45 јагњета, 700 пилића

ЈАГОДИНА: Бајкери лоше репутације „Анђели пакла“ (Hells Angels) стигли су у Јагодину и потпуно променили ритам града, наводи „Дојче веле“ (DW) и додаје да градске власти очекују „минимум два милиона евра користи“, али и да неки Јагодинци нису претерано задовољни. DW наводи да је Јагодина од 29. маја до 5. јуна домаћин 42. европског годишњег скупа Мото-клуба „Хелс ејнџелс“, односно „Анђели пакла“, чије чланове бије глас да су насилни и да се баве различитим криминалним пословима. 
andjeli pakla motorasi
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

У град би током седам дана требало да их стигне око 2.000 из целе Европе, али и Америке, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда и Египта. За окупљање су закупили аква-парк и спортску халу с паркингом испред, као и картинг-стазу поред аква-парка.
Наводи се да су на улазу у комплекс од уторка постављене две линије контроле - једну чини приватно обезбеђење које су ангажовали организатори, а друга је полицијска контрола, која детаљно претреса и легитимише свакога ко улази - и колико год пут да улази. На улазу су и камере које све снимају, а чланове

„Хелса“ додатно и фотографишу. Унутар комплекса аква-парка за све раднике важе строге процедуре.
DW наводи да су за разлику од уобичајених мото-скупова, окупљања „Хелса“ приватна дружења, па је и новинарима и грађанима улаз забрањен. Наводи се да приступ имају само „Палмини новинари“, али да је, после много преговора, DW ипак у два наврата добио ексклузивну прилику да уђе, али уз пратњу.
Наводи се да је, за оне који посећују мото-скупове, сценографија уобичајена, само луксузнија. У хали: ринг за ултимат-фајт, а у аква-парку: две бине за музички програм и штандови с мото-опремом. Ту су шанкови и барови, међу којима и „Џек Денијелсов“, дугачке клупе под шаторима, а спремна су и три ражња.

Спремили смо три бика, 55 прасића, 45 јагњета и 700 пилића. Плус роштиљ, тона меса, а нешто ће се и кувати, прича мајстор за роштиљом.

DW наводи да је у аква-парку програм званично почео у уторак програмом на малој бини, а у четвртак, по пристизању свих гостију, почели су концерти и на великом стејџу који трају до један сат после поноћи. Након тога, бајкери се селе у спортску халу, где се до јутра наставља електронска музика уз плес око шипке.

Наводи се да иза капије аква-парка не иде ни полиција, али су зато у ширем центру града распоређени дословно на сваком ћошку. Једни патролирају, други седе на клупи, трећи се фотографишу испред водопада, четврти седе по баштама кафића. Један газда у шали каже да је у овим данима више зарадио од момака у униформама, него од оних на моторима. Нада се да ће у ударним данима ипак доћи и они за које је чуо да „имају дубок џеп“. Кафићи у којима су добродошли обележена су плакатима с логом клуба.

Бајкери, како наводи DW, нису добродошли свуда. Због њиховог доласка, грађане је испрва ухватила паника. Више њих је за DW испричало да ће отићи из Јагодине на тих недељу дана колико су гости ту. Други кажу да су студенте и Јагодинце у расејању замолили да барем они не долазе, а поједини кажу да су одлучили да тих дана не излазе из куће. Мени је мајка рекла да не идем школу, али идем, тата ме обавезно води, зато што их је страх да идем сама, пошто живим код Ђурђевог брда и морам да прођем туда, прича једна девојчица.

Наводи се да су отказане матуре, али и две свадбе. Локални трговац каже да од четвртка затвара своју радњу, јер не може својим радницима да гарантује безбедност. Прича како је ординација у коју одлази на физикалну терапију обуставила рад већ у уторак, јер не желе да ризикују.

Ми уопште нисмо безбедни и није нам требало то у нашем малом граду. Па погледајте, град је сабласно празан, прича трговац.
DW наводи да други, пак, тврде да се баш ништа није променило и да је град пуст због врућина. Највише људи има по парковима. Родитељи шетају с децом, пензионери седе по клупама. Сви млади с којима смо разговарали кажу да не планирају да пропусте излазак зато што су бајкери дошли и тврде да, упркос нагађањима медија, сви кафићи раде редовно.

Наводи се да, која год од ове две слике коју Јагодинци преносе била веродостојнија, бајкери су свакако променили ритам читавог града. Иако је током шетње новинарке центром, прошло свега неколико мотора, специјалци у возилима обилазили су константно, а локалци причају да су уочи скупа постављене и сигурносне камере по граду.

Људи се састају по кулоарима, овако по групама причају, очекују да ће нешто лоше да се деси, али ја мислим да неће, каже један пролазник.
Паника се, по његовим речима, проширила зато што су за долазак „Хелса“ сазнали кад је већ све било испланирано, од званичника им се нико није обраћао, а информације које су о том мото-клубу могли да прочитају на интернету изазвале су узбуну.
DW наводи да бајкери одговарају да нема никаквог разлога за страх.

Мислим да је то негативна медијска прича која иначе прати бајкере и нема посебне везе с нашим клубом, већ потиче од филмских холивдуских стереотипа - бајкер шездесетих година, велики стомак, дугачка брада, купање једном месечно и највећа кригла пива која постоји. Ми смо 58 година далеко од тога, три генерације су прошле и свашта се променило, одговара за DW Владимир Петковић из српског огранка Анђела.

Као илустрацију, препричава догађај првог дана скупа.

Први гости који су нам стигли отишли су на вечеру у хотелу у ком је био неки 18. рођендан. Моји пријатељи су позвани од стране домаћина и били су с њима до завршетка славља. Друштвене мреже су брујале од слика Хелса с децом у Јагодини, прича Петковић.

DW наводи да су ови бајкери заиста према новинарима предусретљиви, у разговору пријатни. Труде се да оставе што бољу слику иза себе, али не негирају да имају специфична правила и строгу хијерархију, и неће се преварити да правила погазе, чак и у неформалном разговору. На почетку приче одмах подвлаче: нема питања о унутрашњој организацији и другим члановима. Испоставиће се ни о новцу којим се тако скуп догађај финансира.

Ипак, тврде да су транспарентни као и свака „корпорација“.

Све се види на сајту. Људи које сасвим неоправдано прати оваква медијска пажња свакако не би своје адресе објављивали на интернету, него би то било по тајним доменима. Ми смо само људи који живе неким својим животом, а бављење овим хобијем је јако захтевно и скупо, тако да тиме не могу да се баве људи који половину свог времена не проводе радећи, истиче Петковић.

На питање чему онда толико обезбеђење, које су тачно размере полицијске акције и кога полицајци од кога чувају - „Хелсе“ од других моторашких група или грађане од „Хелса“, DW наводи да није добио одговор од полиције. 

Званично кажу да се за сва питања треба обратити организаторима, јер је у питању приватни скуп и полиција „нема ништа с тим“.

DW наводи да у хорском убеђивању да у скупу „Хелса“ нема баш ништа занимљиво, а понајмање разлога за страх, придружује се и локална самоуправа. Страх грађана није био критеријум који су узимали у разматрање када су одлучили да угосте ове специфичне бајкере.

Свако од њих има неку своју биографију. Неко каже да су то контроверзне личности, а ја мислим да је свако од нас контроверзан у неком смислу, каже за DW председник Скупштине Драган Марковић Палма.

Он каже да су „Хелси“ почетком године дошли у град и уверили га да су озбиљни пословни људи.

Ја сам питао колико људи долази и рекли су око 2.000 људи из малтене целог света, међу којима су власници компанија, чак и милијардера имамо неколико.

Овај град од њих очекује минимум два милиона евра користи од њих, каже Марковић.

EUR/RSD 117.7720
Најновије вести