Генетска модификација људи може скратити животни век?

Први пар људи који је генетски модификован, две близнакиње из Kине, можда су мутиране на начин који скраћује очекивани животни век, показују нова истраживања.
e
Фото: pixabay.com

Хи Ђианкуи шокирао је свет када је генетски изменио близанкиње како би им пружио заштиту од ХИВ-а. Но, студија објављена у журналу Nature Medicine показује да Ђианкуи својим покушајем може значајно повећати вероватноћу да ће бебе умрети младе, преноси Кликс.

Експерти тврде да су његови поступци "веома опасни" и "луди". Наиме, он је циљао на ген CCR5. То је скуп генетских инструкција које су важне за функционирање имунолошког система. Међутим, оне су и врата кроз која пролази вирус HIV-а како би инфицирао ћелије. Мутације у CCR5 у суштини блокирају та врата и стварају отпорност на HIV.

Ђанкуи је радио на ембрионима користећи технологију за уређивање како би изменио CCR5 ген. Настале девојчице, познате као Лулу и Нана, рођене су прошле године.

Проблем је што нетакнути CCR5 има врло значајну улогу у телу. Он је активан у мозгу и бори се против других инфекција, посебно грипа. Студија на Универзитету у Калифорнији укључивала је скоро 410.000 људи у Великој Британији. Показало се да су они који су имали само мутирану верзију CCR5 имали 20 посто већу вероватноћу да ће умрети пре 78. године.

"Мутација CCR5 гена вероватно није мутација коју би већина људи желела имати. То може довести до огромних последица, тј. може донети више штете него користи", рекао је проф. Размус Нилсен.

Истраживач др. Шинжу Веи рекао је да је технологија за уређивање гена, позната као Цриспр, још увек превише ризична за коришћење на деци, а импликације за Лулу и Нану још увек су нејасне, јавља BBC.

"Немогуће је предвидети да ли ће мутације које носе девојчице имати било какав утицај на наставак њиховог живота", рекао је Робин Ловел-Баџ из Института Франсис Црик.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести