Норвешка прва искључила национални ФМ радио

Прва земља у свету која је обуставила емитовање своје ФМ мреже је Норвешка. Прелазак на дигиталне уређаје означио је престанак кориштења ФМ фреквенција међу локалним радиостаницама.
radio
Фото: EPA-EFE/HEIKO JUNGE

Најсевернији регион у држави и архипелаг Свалбард на Арктику последњи су у среду пребачени на дигитално аудио емитовање (ДАБ).

Прелазак на дигитални радио, започет 11. јануара, омогућиће  бољи квалитет звука, повећање броја канала и више функција за осам пута мању цену дифузије, преноси klix.ba.

Међутим, овај потез пратиле су критике везане за техничке инциденте и тврдње да ДАБ сигнал није довољно покрио земљу. Слушаоци радиостаница такође су се жалили на трошкове којима су изложени јер морају купити нове пријемнике и адаптере, а то обично кошта између 100 и 200 еура.

Само 49 посто возача може да "ухвати" ДАБ сигнал у својим аутомобилима, а студија на коју се позивају локални медији указује на то да је број Норвежана који свакодневно слушају радио за годину пао за 10 посто, а јавни сервис НРК изгубио је 21 посто публике.

"То је велика промена. Морамо слушаоцима да дамо времена да се прилагоде дигиталном радију", рекао је први човек ДРН-а Оле Јурген Торвмарк. "Након сваког гашења у региону приметили смо пад броја публике, али су се цифре после поново подигле".

Прелазак укључује само националне радиостанице. Већина локалних наставља емитовање на ФМ мрежи.

Друге земље, попут Швајцарске, Велике Британије и Данске, у наредним годинама требале би да следе овај пример.

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести