Дарк веб: Лажни ковид пасоши се продају "по цени кикирикија"

ЛОНДОН: Лажни ковид пасоши се продају преко интернета по багателним ценама у великој превари која је алармирала власти бројних држава које желе да оживе путовања и економије, оценили су сајбер стручњаци.
sajber napad /  Freeimages.com /  ilustracija
Фото: Freeimages.com / ilustracija

Од Исланда до Израела, бројне државе су почеле да укидају рестриктивне мере приликом преласка граница за људе који могу да докажу да су вакцинисани.

Људи покушавају да заобиђу правила правећи лажне документе, притом стављајући животе других у ризик, рекао је за Ројтерс Бену Арора, оснивач сајбер обавештајне компаније "Сајбл".

Он је додао да су његове колеге и он видели мноштво сајтова на дарк вебу где се продају лажна документа "по цени кикирикија".

Дарк веб је део интрнета који се налази ван алатки за претрагу, где су корисници углавном анонимни и углавном трансакције обављају путем криптовалута као што је биткоин.

Лажни документи о вакцинацији се могу купити за 12 долара, додао је Арора, рекавши да се број продаваца повећао откако су се појавили крајем фебруара на дарк вебу.

Одед Вануну из сајбер-секјурити компаније "Чек Поинт" је изјавио да су истраживачи у компанији утврдили постојање бројних реклама на дарк вебу у којима се нуде документа која су наводно издата у САД, Русији и осталим земљама.

Велика је потражња за овим лажним папирима, нагласио је Вануну.

Лажњаци су се такође појавили на регуларним сајтовима и разним платформама, казао је Чад Андерсон, високи безбедносни онлајн истраживац у компанији "ДомејнТулс".

Прошле недеље, 45 државних тужилаца из САД је потписало писмо у којем позивају руководство Твитера, Ибеја и Шопифаја да преузму хитне акције и спрече продају лажних података на њиховим платформама.

Ибеј је саопштио да је преузео значајне кораке да блокира и брзо уклони лажне документе који угрожавају здравље људи, док Твитер и Шопифај још нису ништа коментарисали.

Дан раније, ФБИ је апеловао на људе да не каче фотографије докумената о вакцинацији на друштвеним медијама, упозоривши да могу бити злоупотребљене и фалсификоване.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести