WHO ставља претерано играње видеоигрица на листу поремећаја

Светска здравствена организација (WHO) планира да стави претерано играње видеоигара, односно овисност о играма, на листу менталних поремећаја, а овакав потез навукао је лавину реакција и беса на друштвеним мрежама.
gejmeri igrice pixabay
Фото: pixabay.com

Гејминг поремећај нашао се на листи класификације поремећаја WHO која би требала бити објављена следеће године, а у њему се описује како поремећај карактеризује учестало играње које може бити офлајн или онлајне, а обележено је недостатком контроле над играњем и давањем приоритета играма до те мере да оне преузимају главну улогу над свим осталим животним интересима и дневним активностима или ескалацијом играња успркос негативним полљедицама.

Владимир Познyјак из WHO појаснио је за Индепендент да многи немају поремећај иако се често играју, али да претерано играње може имати штетне посlедице на ментално здравље. Односно, ФИФА с пријатељима сваког викенда или сат времена опуштања уз Call of Duty ту и тамо нису довољни да би неко рекао да имате поремећај, али ако се то претвори у ноћне маратоне у којима почнете изостајати с посла тада би то могли и бити знакови проблема.

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести