До краја века Њујорк и Лондон под водом, а Србија пустиња?

БЕОГРАД: До краја овог века Њујорк и Лондон могли би да се нађу под водом, а Србија би могла да буде пустиња, уколико сви заједно на планети нешто не предузмемо, упозорава социолог и футуролог Милан Николић.
pustinja, freeimages.com
Фото: freeimages.com

Оно што је извесно то је, каже Николић за Танјуг, то је да ће већ средином овог века на планети живети 10 милијарди људи, да ће хране и питке воде бити упола мање него данас, и да ће вештачка интелигенција узнапредовати толико да ће човек све теже моћи да је контролише. 
То су питања којима се баве експерти и футуролози у свету, у настојању да укажу на опасности и готово извесне последице климатских промена и развоја вештачке интелигенције.  

"Ми имамо још 12 година да урадимо нешто озбиљније", упозорава Николић, како би спречили развој догађаја који би, ако се ништа не учини, значио да ће до краја овог века температура да се подигне за три степена.
"Могуће да ће се подићи и за седам степени, а све преко тога биће катастрофа. Ледници се топе, ниво мора ће се подићи за осам до 10 метара и многи градови, укључујући Њујорк и Лондон, као и цела Флорида, чак 43 посто земљишта у Америци, биће под водом", рекао је Николић.
Шта још чека човечанство? 

Николић указује на оно што је готово сасвим извесно:
"Половином овог века ће на планети бити 10 милијарди људи, а воде за пиће и доступне хране пашће на половину. Људи ће кренути у потрагу за храном и водом, па ове сада миграције у односу на предстојеће јесу само кап у мору", рекао је Николић.
Он је навео да једна студија предвиђа да ће се 100 до 150 милиона људи покренути у правцу Европе и да ће ти људи, углавном муслимани, носити атомску бомбу из Пакистана.

"Тамо би могли започети и први сукоби. Бангладеш је муслимански и он је само метар-метар и по изнад мора, а тамо живи преко 100 милиона људи. Они ће кренути у Индију, Индија ће их побити, Пакистан ће бацити атомску бомбу на Индију, Индија ће бацити атомску бомбу на Пакистан. Тај сценарио је доста реалистичан", сматра Николић.
Мимо тога, истиче, требало би одмах ограничити употребу фосилних горива, авиона, аутомобила, а велики произвођачи гасова су и индустрија цемента и сточарство.

Николић скреће пажњу да ћемо са порастом температуре за шест степени изгубити половину биљних и животињских врста, са 10 степени остаће само најупорније врсте, а са порастом од 15 степени неће више бити услова за пољопривреду.
"Предвиђа се да ће на овом нашем простору бити пустиња као у северној Африци", додао је он.
Осим климатских, нису безбаначајне ни "технолошке" претње.

Николић истиче да смо на прагу нове компјутерске револуције и верује да ће од половине овог века научна открића на себе преузети вештачка интелигенција. 
"Вештачка интелигенција је данас на нивоу примата и може да решава разне врсте проблема, те тако специјална вештацка интелигенција у медицини даје прогнозе са 96 посто тачности, а најбољи доктори дођу само до 60 посто", каже Николић.
Универзална вештачка интелигенција, која може да решава све проблеме, спорије се развија, али се предвиђа, према речима Николића, да ће за 10-15 година вештачка интелигенција бити "јака" као најинтелигентнији људи. 

"У једном часу доћи ће до одвајања вештачке и људске интелигенције и ми више нећемо моћи да је контролишемо. Сваки талас вештачке интелигенције ће ићи даље, ми нећемо ни знати шта се ту догађа и то се негде очекује од половине овог века", упозорио је Николић.
Он каже да ће вештачка интелигенција донети велику моћ човеку, можда ће му помоћи да реши проблеме са климатским променама, али може се и окренути против људи.

Николић је рекао да ће временом све више у животу људи бити присутна мрежа са којом ће човек бити повезан путем наноботова у својој глави и захваљући њима ће човек моћи да повуче свако знање са мреже и у тренутку проговори француски или реши неки проблем са својим аутомобилом.
"Следећи ниво ће бити претварање људи у киборге, па у роботе, па онда само у алгоритме на универзалној мрежи. Вештачка интелигенција ће можда бити наш последњи изум", рекао је Николић.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести