Јевреји из целог света на Ђерби, у срцу арапског Туниса

ЂЕРБА: Више хиљада Јевреја из целог света палили су уз молитву и поруке мира и заједништва свеће у најстаријој синагоги у Африци, Ла Гриби, која се налази на острву Ђерба, у Тунису, и тако прославили празник Лаг Б''Омер. 
1
Фото: Tanjug

Тај празник Јевреји су обележили прошле седмице на острву у коме живи велика јеврејска заједница, а фестивалу који траје седам дана присуствовало је и локално становништво других, бројних вероисповести. 

"Ово је веома важна порука да Муслимани и Јевреји могу да живе заједно. Послаћемо поруку да Израел и Палестина буду као Ђерба", рекао је председник Исламске заједнице Хасан Шахлони. 

Синагога Ла Гриба, у којој се чува најстарија тора, сваке године је место ходочашћа на 33. дан Уксрса. 

На верску церемонију која се обележава сваког маја највише Јевреја долази из Француске. Они, као и сви остали ходочасници који у Ђербу стижу из свих крајева света, доносе разне сувенире и храну, коју затим служе у оквиру религиозних обреда, а суво воће које се нашло на трпези благосиљано је на почетку прославе. 

Порта Синагоге где су се ходочасници окупили да певају и прослављају празник окићена је заставама Туниса, као и верским порукама. Учесници фестивала могли су да пазаре ручно израђен накит, маслиново уље, храну, плетене корпе, мараме, керамичке посуде...

Санга Коел из Француске каже да јој је намера да проведе дивне тренутке са породицом.

"Моји родитељи су из Туниса. Познајем и волим ову земљу. Ово данас је једно религијско окупљање - молимо се за љубав и мир у целом свету. Певамо, играмо...", рекла је Коел. 

Парижанка Ивон Берест истиче да је више од десет пута била на острву Ðерба, и да је веома срећна што туризам у Тунису поново заузима место које му припада. 

На фестивалу учествују и девојчице које похађају часове у јеврејској школи у Ðерби, а сениор програм менаџерка за Мароко и Тунис Валери Дејвис наглашава да је ретко где видела да неко са толико радости и одговорности долази да се образује. 

"Налазимо се у једној од најневероватнијих јеврејских заједница на свету која овде има позитивну демографију. То значи да Јеврејска заједница расте у једној муслиманској земљи, а иначе свуда у свету опада. Имамо три вртића и то за децу до две године, за децу до пет година и за децу од шест година. Дечаци и девојиче су раздвојени", рекла је Дејвис. 

Она је указала да су до 2012. године многе девојчице прекидале своје образовање, а да се то променило захваљујући девојкама које су одлучиле да држе часове у Синагоги. 

Од 13 девојчица узраста до 15 година, колико их је било пре само неколико година, сада се школује више од 1.000 њих. Она је навела да постоји још један систем образовања. 

"Нова зграда јеврејске заједнице ће, надамо се, бити завршена до нове школске године", рекла је она и додала уз осмех да је атмосфера у школи сјајна. 

У јеврејској заједници, наводе да су задовољни животом у Ђерби и да својим примером показују да сви заједно, без обзира на вероисповест, могу да живе у слози. 

Јевреји већ више од 2.000 година живе у Тунису, а Синагога Ла Гриба стара више 2.000 година нашла се на мети екстремиста 2002. године, па је тако сада појачана безбедност. 

Посетиоци пре уласка у порту обавезно пролазе безбедносни преглед како би се спречило да се евентуално понови напад на то изузетно значајно здање за вернике. 

Синагога Ла Ђерба има белу фасаду са плавим прозорима, а за разлику од спољашности која је врло једноставна, унутрашњост је оријентална, украшена и застакљена прозорима витраже, а за њену историју везују се различите легенде. 

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести