Камбоџа: Одликовани пацов деминер иде у пензију

ПНОМ ПЕН: Након пет година њушкања у потрази за минама и другим неексплодираним убојитим средствима у Камбоџи, Магава се повлачи.
p
Фото: pixabay.com

Афрички џиновски торбасти пацов Магава, најуспешнији глодар који је обучен да проналази нагазне мине, који је очистио више од 141.000 квадратних метара, што одговара површини око 20 фудбалских терена, и пронасао 71 нагазну мину и 38 других неексплодираних убојитих средстава, завршиће свој радни век, преноси АП.

Белгијска хуманитарна организације „Апопо“, са седиштем у Танзанији, која је обучила Магаву саопштила је да је дошао тренутак да седмогодишњи глодар оде у пензију.

Иако је још увек доброг здравља, достигао је старосну границу за пензионисање и очигледно почиње да успорава, саопштио је "Апопо".

Магава је прошле године одликован престижном златном медаљом за његов допринос проналажењу мина у Камбоџи од стране Британског ветеринарског хуманитарног удружења ПДСА, наградом која је до тог тренутка била резервисана самно за псе.

Апопо је закључио да су афрички џиновски пацови, који живе и до осам година, најприкладнији за уклањање мина јер им њихова величина омогућава да ходају преко минских поља без активирања експлозива, а раде то много брже од људи.

Магава је део групе пацова узгајаних у ове сврхе. Рођен је у Танзанији 2014. године, а 2016. године преселио се у Камбоџу, да би започео своју каријеру у проналажењу мина.

Више од 60 милиона људи у 59 земаља и даље је угрожено нагазним минама и другим неексплодираним средствима, које су само у 2018. години биле одговорне за смрт 6.897 људи, наводи Апопо.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести