Макчу Пикчу изграђен због знака икс

Научник Геолошког бразилског савезног универзитета Рио Гранде Руалдо Менегат тврди да је открио разлог зашто су Инке изградиле свој чувени град Мачу Пикчу на специфичан начин и зашто су га изградиле на толикој висини, јавља Спутњик.
m
Фото: pixabay.com

Бразилски геолог извршио је анализу подручја где се стари град налазио како би пронашао тектонске пукотине — открића су била изненађујућа.

Како је научник објаснио током конференције Геолошког друштва Америке, која је одржана у Фениксу, те пукотине се драматично разликују по величини: неке од њих су толико велике и дугачке да чак одређују правац тока локалних река.

Менегат је открио да те пукотине прате два главна смера: од североистока ка југозападу и у супротном смеру. На тај начин, пукотине стварају облик икс и Мачу Пикчу је тачно на месту пресека.

Истраживач сугерише да су све градске структуре изграђене на основу тог обрасца.

Цео град има исти образац као и пукотине у земљи, што је граду дало огромне предности. Прво, на тим местима се камење лакше вадило, наглашава Менегат.

Поред тога, пропусти на тлу помагали су усмеравању воде из растопљеног леда или кише у град, стварајући стабилан извор слатке воде. Истовремено, током олуја и обилних падавина пукотине су помагале да се вишак воде брже исуши.

„Отприлике две трећине напора уложеног у изградњу светилишта односило се на одводе испод површине. Пукотине су помогле очувању овог места“, рекао је геолог.

Такође, зидајући град на тако високом месту, Инке су се заштитиле од лавина и падавинс које су толико уобичајене у Андима.

 

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести