На "Тортијади" 202 торте, "најторта" Весне Атковић из Руме

ЈАГОДИНА: У Јагодини је данас одржана 13. Интернационална "Тортијада", на којој су се за "најторту", такмичила 202 производа мајстора ове посластице из Србије, Македоније и Русије, а који су по завршетку поклоњени социјалним и хуманитарним организацијама и породицама са четворо и више деце.
1
Фото: Tanjug

Према оцени жирија, прво место у категорији свечаних торти, освојила је торта Весне Атковић из Руме, чак 23 торте жири је оценио као најлепше, а међу привима су торте Ане Митровић из Врања и Валерија Ласћанова Тортикова из Санкт Петерсбурга (Русија).

У категорији дечијих торти, најбољу је по оцени жирија направила Ивана Богојевиц из Главинића.

"Изложене торте биле су права уметничка ремек дела и сваке године су лепше и лепше. Тешко је било одлучити која је торта лепша, креативнија, свака има посебну вредност и поруку", оценио је жири.

Организатор "Тортијаде" било је Удружење грађана "Слатки осмех" из Јагодине, под покровитељством Скупштине града, а генерални спонзор била је Фабрика "Дијамант" Зрењанин.

На великом простору, у Спортској хали ЈАСА, где су биле изложене торете, била је велика гужва, више од 1.000 посетилаца, углавном жена са фотоапаратима и телефонима којима су сликале торте.

Тема за израду торти "била је слободна а према пропозицијама, нису смеле да буду бити мања од 26 центиметара у пречнику".

На "Тиртијади" су учестовали мајстори ове посластице из Београда, Скопља, Петерсбурга, Крушевца, Алексинца, Крагујевца, Сврљига, Руме, Нове Вароши, Јагодине, Жагубице, Бачине, Цхуприје, Суботице, Футога, Блаца, Течића, Врања, Прокупља, Соко Бање, Новог Сада, Рашке, Рековца, Трстеника...

"Тортијада" има хуманитарни карактер и торте су, после изложбе и оцењивања, поклоњене социјалним и хуманитарним организацијама и породицама са четворо и више деце.

У оквиру "Тортијаде" одржан је и сајам из области посластичарства на коме су били изложени и продавани алати, калупи и секачи за украшавање торти, фондане, силиконски калупи, подметачи, јестиве и нејестиве декорације, боје, спрејеви, прахови...

У културно-забавном програму учествала је Фолклорна секцика Друштва за културу "Каблови" из Јагодине. 

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести