На трагу замка Тинтагел, седишта митског краља Артура

ЛОНДОН: Протеклих неколико година екипа археолога задужена за област Корнвола провела је на локалитету замка Тинтагел а циљ им је био да пронађу неку материјалну потврду да је ту владао легендрани краљ Артур између петог и осмог века.
1
Фото: Youtube Printscreen

Према извештају који је објављен у јануарско-фебруарском броју стручног часописа "Археологија" екипа је открила темеље дворане дугачке 22 метра, што сведочи да је замак био седиште моћних владара.

Тинтагел, који се налази на готово непроступачној стени на обали мора већ вековима важи за место рођења краља Артура и сваке године посећују га туристи уверени да је управо то место одакле је краљ Артур владао.

Податак да је у Тинтагелу рођен краљ Артур налази се и у "Историји краљева Британије", коју је у ЏИИ веку написао свештеник Џефри од Монмаутса и то је била основа за све приче о овом митском јунаку који је спасао Британију од најезде германских племена која су покушавала да освоје бившу римску колонију.

Монмаутсова хроника била је веома популарна међу припадницима аристократије која је била писмена и Ричард ерл од Корнвола је дао да се сагради романтични замак Тинтагел и да тако обелези место рођења краља Артура. 

Замак је био окружен насеобином која је имала око стотину кућа, што је значило да је оно било највеће насеље у првим вековима након одласка Римљана када су градови, које су они подигли, потпуно напуштени јер су били мета дивљих племена са севера Британије и са копна Европе.

Крхотине амфора пронађене на овом локалитету показују да су житељи Тинтагела одржавали трговачке веже са Медитераном, а фрагменти скупоценог стакла из Француске су потврда да су житељи замка били довољно богати, иако је Британија била мање-више опљачкана и оголела.

Археолози се надају да ће пронаћи неке конкретне доказе да је један од владара током "мрачних година", како у Британији називају првих пет векова после римске владавине, био управо Артур, о коме је испредају легенде већ готово хиљаду година. 

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести